NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Woningmarkt bloeit langzaam op

door: Webbeheer
| Management

In het derde kwartaal van 2015 waren bestaande koopwoningen gemiddeld 2,9 procent duurder dan een jaar eerder. Er zijn diverse vraag- en aanbodfactoren die van invloed zijn op de prijsontwikkelingen. Met ingang van 1 januari 2016 krijgen tweeverdieners de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aankoop van een huis, wat naar verwachting een verdere opbloei van de woningmarkt zal bieden. 

Huizenmarkt 3e kwartaal

Het hart van de bloem toont de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen. Rondom zijn factoren gepresenteerd die hierop van invloed kunnen zijn. De gepresenteerde factoren zijn niet de enige die de prijs kunnen beïnvloeden, maar zijn geselecteerd op basis van beschikbaarheid. Aan de hand van kleuren is aangegeven of de ontwikkelingen in de bloembladen op lange termijn een verhogend of verlagend effect hebben op de prijzen van bestaande koopwoningen. Het doel van de bloem is niet om causale relaties te bevestigen tussen de verschillende factoren, maar om verschillende statistieken in samenhang te presenteren.

Meer hypotheekmogelijkheden

Met ingang van 1 januari 2016 krijgen tweeverdieners de mogelijkheid om meer geld te lenen voor de aankoop van een huis. Het maximale hypotheekbedrag voor eenverdieners en tweeverdieners komt hierdoor dichter bij elkaar te liggen. Over het algemeen geldt dat de hypotheeknormen volgend jaar nagenoeg gelijk blijven. Dit staat in een brief die de ministers Blok (Wonen) en Dijsselbloem (Financiën) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

‘Nul op de meter woningen’

Het hypotheekbedrag dat eigenaren voor een ‘nul op de meter’ woning extra kunnen lenen wordt volgend jaar opnieuw verhoogd naar 27.000 euro. Banken hebben de mogelijkheid om onderbouwd af te wijken van de vastgestelde hypotheeknormen, bijvoorbeeld bij mensen die aan het begin van hun carrière staan en een inkomensperspectief hebben of bij (startende) ondernemers en ZZP’ers. Hiervoor geldt dat er maatwerk mogelijk is. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid