NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Wijzigen eigenrisicodragerschap voor 1 april

door: Gert van der Meulen
| Personeel Administratie

Wijzigingen eigenrisicodragerschap voor 1 april

Bent u eigenrisicodrager voor de WGA en/of ZW? Of wilt u het eigenrisicodragerschap juist stopzetten? Dan moet u dit voor 1 april 2016 gemeld hebben bij de Belastingdienst.

Twee keer per jaar kunt u er voor kiezen om eigenrisicodrager te worden voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten en Ziektewet: dit kan per 1 januari en per 1 juli. Ook het stopzetten van het eigenrisicodragerschap kan alleen per die data. Uw wijziging moet u 13 weken vóór die data bij de Belastingdienst doorgeven. Voor wijzigingen per 1 juli is de deadline dus 1 april.

Minimaal voor drie jaar terug naar UWV

Als eigenrisicodrager hoeft u geen WGA- of ZW-premie af te dragen als onderdeel van de premies werknemersverzekeringen. Als een zieke werknemer recht heeft op een uitkering, dan moet u dat zelf betalen. U kunt dit risico verzekeren bij een verzekeraar. Gelet op de financiële risico’s gebeurt dat in de meeste gevallen. Niet iedere werkgever kan eigenrisicodrager worden voor de WGA-vast. Bedrijven die recentelijk zijn teruggekeerd naar de publieke verzekering van UWV en toen hun eigenrisicodragerschap stopgezet hebben, moeten daar namelijk minimaal drie jaar blijven.

Voor- en nadelen goed afwegen

Als u overweegt om eigenrisicodrager te worden, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen goed in kaart te brengen. Tegenwoordig moet een werkgever, voor zover van toepassing, de ondernemingsraad volgens artikel 25 lid 1m Wet op de ondernemingsraden om advies vragen bij de keuze voor de publieke verzekering via UWV of het eigenrisicodragerschap.

Voor meer informatie kunt u altijd contact met het secretariaat opnemen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid