NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Wettelijke betalingstermijnen per 1 juli 2018

door: Webbeheer
| Management

Wettelijke Betalingstermijn 01-07-18

Per 1 juli zijn kleine ondernemers, zoals ZZP-ers en MKB-bedrijven, beter beschermd tegen onredelijk lange betalingstermijnen van grote ondernemingen. Hoewel deze wet al geldt per 1 juli 2017 voor betalingstermijnen in nieuwe contracten, gaf de wet grote ondernemingen één jaar de tijd om langere betalingstermijnen in bestaande contracten te verkorten tot maximaal 60 dagen. 

Sinds 1 juli 2018 is het overgangsrecht van de Wet tegengaan van onredelijk lange betaaltermijnen verlopen. Dit betekent dat een langere betalingstermijn ongeldig is en dat in plaats daarvan de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen geldt. Een langere betalingstermijn wordt dus niet geconverteerd in een betalingstermijn van 60 dagen. Consequentie is dat er nu aanspraak kan worden gemaakt op de verschuldigde wettelijke handelsrente en incassokosten vanaf 30 dagen na ontvangst van een factuur van een grote onderneming.

Termijnen schematisch weergegeven

Gezien de complexiteit van de wettelijke regels voor betalingstermijnen en het toepasselijke overgangsrecht, is een infographic ontwikkeld waarin eenvoudig kan worden nagegaan hoe lang de wettelijke betalingstermijn is per 1 juli 2018 (zie hieronder). De infographic is opgesteld vanuit het perspectief van een MKB-ondernemer of ZZP-er en is actueel sinds 1 juli 2018. Kies uw soort klant en volg het betreffende stroomdiagram totdat u bij de toepasselijke betalingstermijn uitkomt: 

wettelijke betalingstermijn

Bron: E-legal incasso advocaten

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid