NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Werken is gezond!

door: Webbeheer
| Personeel Management

Werken is gezond

Onze bedrijfstak is actief om werknemers gezond hun pensioengerechtigde leeftijd te laten behalen. Lichtere werkmethodes, veiligheid en gezond gedrag belonen bijvoorbeeld. Het is bekend dat je van werk ziek kunt worden (werkstress, werken in een onveilige omgeving), maar veel te weinig wordt nog gezegd dat werk de gezondheid van mensen positief beïnvloedt.

Uit onderzoek vanhoogleraar Lex Burdorf van de Erasmus Universiteit blijkt dat werken het allerbeste is voor de gezondheid! Het meest effectieve medicijn voor goed, gezond en lekker in je vel zitten is nog altijd betaalde arbeid verrichten. Betaald werk doen zorgt voor geestelijke en fysieke stimulans, zorgt voor ontwikkeling en contact met anderen, verhoogt iemands sociale status. En ook niet onbelangrijk: salaris zorgt ervoor dat je goed voor jezelf kunt zorgen.

Stimuleer gezond gedrag

Toch zijn er daarnaast natuurlijk wel aandachtsgebieden. Obesitas komt niet voor niets steeds vaker voor. De voedselindustrie daarvoor de schuld geven is makkelijk, maar helpt natuurlijk niet. Als werkgevers willen we graag gezonde werknemers. Het helpt om goed gedrag te stimuleren. Nudging, wordt dat ook wel genoemd. Werknemers geen dingen verbieden, maar juist een duwtje in de goede richting geven. 

Voorbeelden zijn: 

  • Op vrijdag bij de schaft geen patatje met, maar een broodje gezond aanbieden.
  • Zet in de kantine/keet een fruitschaal neer.
  • Werknemers die het leuk vinden om te sporten, kun je korting op een abonnement bij de sportschool geven, of laat die medewerkers meedenken over sportinvulling.
  • Nieuw bureau nodig? Koop een bureau waarbij staand werken mogelijk is.
  • Kijk welke apps en (betaalbare) gadgets je bij werknemers onder de aandacht kunt brengen. Apps die zorgen voor een betere zithouding (Lumoback), een polsbandje dat aanmoedigt tot vaker een blokje om gaan, of die mensen helpt te ontstressen.  
  • Een goede werksfeer draagt bij aan de gezondheid van medewerkers: doe eens wat leuks met elkaar. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid