NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Webtool energielabel kampt met kinderziektes

door: Webbeheer
| Administratie Praktijk

Energielabel -infographic

Een huis verkopen of nieuw opleveren? Per 1 januari 2015 is het wettelijk verplicht daarbij een definitief energielabel te overhandigen. Om het definitief energielabel te verkrijgen, kan gebruik worden gemaakt van de webtool www.energielabelvoorwoningen.nl. Helaas heeft de webtool te kampen met kinderziektes.

Bouwbedrijven en woningeigenaren gebruiken de webtool om het energielabel te zoeken voor de op te leveren nieuwbouwwoning of te verkopen huis. Vervolgens leveren zij aanvullende informatie aan om een definitief energielabel te verkrijgen.

Knelpunten webtool

Kort na ingebruikname van de nieuwe webtool blijken er echter kinderziektes aanwezig. Minister Blok heeft hierover op 2 februari jl. een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. Eén van de knelpunten is dat de verkoper zijn woning niet in de webtool vindt. In dat geval is het niet mogelijk een energielabel te registeren. Vooral bij nieuwbouwwoningen blijkt dit probleem veel voor te komen.

Suggestie oplevering nieuwbouwwoning

Wat betreft nieuwbouwwoningen kunnen bouwbedrijven aan kopers aangeven dat hun nieuwbouwwoning een voorlopig energielabel A heeft. De kopers kunnen dit controleren aan de hand van de verkoopbrochure. De EPC (energieprestatie-coëfficiënt) moet voor een A-label 0,8 of lager zijn. Als de webtool niet naar behoren werkt kan een bouwbedrijf geen definitief energielabel overhandigen. Wel kan het bouwbedrijf bij de oplevering op 10 punten de benodigde informatie verstrekken waarmee de koper over enkele weken of maanden, als de webtool wel werkt, alsnog een definitief energielabel aan kan vragen.

Bron: Bouwend Nederland

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid