NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Wat te doen met rekening Reprorecht

door: Webbeheer
| Administratie

Reprorecht

Volgens de regeling reprorecht betalen alle in Nederland actieve bedrijven een vaste vergoeding per jaar als je (digitale) kopieën maakt uit tijdschriften, kranten en boeken. Het factuurbedrag is gebaseerd op het aantal medewerkers en de bedrijfssector waarin je bedrijf actief is.

De Stichting Reprorecht is een auteursrechtenorganisatie. Zij incasseren vergoedingen voor het gebruik (kopiëren) van auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals  informatie uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties. Die vergoedingen verdelen zij onder de makers van die publicaties (schrijvers, vertalers, fotografen, illustratoren en uitgevers). 

Betaal op maat

In 2014 hebben VNO-NCW en MKB-Nederland voor alle ondernemers een overeenkomst met Reprorecht afgesloten waarin ook digitaal kopiëren is opgenomen. Deze regeling biedt meer vrijheid en ruimte aan gebruikers om te kiezen voor “betalen op maat”. Niet één gemiddelde maar keus uit vier categorieën. Als het goed is heeft u daarover uitleg ontvangen bij de factuur en ook op de website van Reprorecht [link https://www.reprorecht.nl/ondernemers] is uitgebreide toelichting te vinden. Objectieve informatie vindt u op de site van Rijksoverheid. 

4 categorieën

Omdat het vrijwel onmogelijk is per bedrijf vast te stellen hoeveel kopieën van auteursrechtelijk werk worden gemaakt, zijn er vier categorieën bepaald, namelijk:

  1. "geen kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal"
  2. "minder dan gemiddeld"
  3. "gemiddeld"
  4. "meer dan gemiddeld" 

Categorie aanpassen

Het gemiddelde is via onderzoek in kaart gebracht en de factuur is daarop gebaseerd. Klopt het volgens jou niet in welke categorie je bedrijf is ingedeeld, dan kun je dat via de website van Reprorecht aangeven. Doorloop de volgende stappen:

  1. Ga naar www.reprorecht.nl en gebruik de logingegevens op de factuur om je gegevens te wijzigen.
  2. Is je vraag of probleem níet via optie 1 opgelost? Bel dan stichting Reprorecht via 0900-2022829 (54 cent starttarief + 10 cent per minuut) en maak een terugbelafspraak.

Kortom, hoe vervelend de rekening van de stichting Reprorecht ook is; het is een legitieme organisatie die zich baseert op wettelijk vastgelegde auteursrechten. Ondernemers met vragen adviseren wij rechtstreeks contact op te nemen met de stichting Reprorecht. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid