NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Wanneer wordt een aanbod een overeenkomst?

door: Erica van Aken
| Werkvoorbereiding Verkoop

Aanbod wordt overeenkomst

Als ondernemer ben je veelvuldig aan het contracteren: met aannemers en particulieren, maar ook met onderaannemers. Het papierwerk er omheen is meestal geen geliefd werk, maar wel enorm belangrijk. Hoe duidelijker het contract, des te minder vraagtekens. 

Een overeenkomst kan natuurlijk het beste schriftelijk tot stand komen, met een handtekening voor akkoord van de opdrachtgever. Maar ook een mondelinge aanvaarding van het aanbod is een overeenkomst. Hetzelfde geldt voor een mailtje met akkoord; dan verandert het aanbod (de offerte) in een overeenkomst. Let er dan op dat u als aannemer daadwerkelijk verplicht bent om het aanvaarde werk te maken. Juridisch gezien bent u verplicht om uw aanbod gestand te doen als de klant dit accepteert. 

Aanvang werk in overleg

U moet het aangeboden werk dus ook maken als u tegelijkertijd tien offertes de deur uit doet en alle tien de klanten uw aanbod accepteren. Het opnemen van de tekst ‘aanvang werkzaamheden in overleg’ geeft u een beetje ruimte, dus neem die toevoeging zeker op in uw offerte.

Vrijblijvende offerte

Heeft u in uw offerte staan dat deze vrijblijvend is, dan kunt u bij acceptatie van het aanbod er enkel nog onderuit, indien u direct bij acceptatie aangeeft dat u het toch niet wilt/kunt maken. Daar mag geen tijd tussen zitten, nog geen uur. 

Meer juridische tips

In Afbouwzaken 2-2017 staan meer praktische tips en aandachtspunten, waar u op moet letten als u contracteert. Het toepassen van algemene voorwaarden, waarschuwingsplicht en opleveren worden daarin behandeld. Deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens de cursusdag juridische valkuilen, die huisadvocaten Ingeborg van Leusden en Gert van Gorcom gaven tijdens de NOA Ondernemersopleiding

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid