NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Economisch herstel zet door

door: Webbeheer
| Management

De nieuwste cijfers over de Nederlandse economie laten zien dat het economisch herstel voorzichtig doorzet. Dat stelt minister Kamp van Economische Zaken (EZ) in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag 14 augustus 2014 publiceerde.

EconomischHerstel

Groei van half procent

De Nederlandse economie groeide in het 2e kwartaal van 2014 met 0,5% ten opzichte van het 1e kwartaal. In het 1e kwartaal kromp de economie nog met 0,4%. Ten opzichte van een jaar geleden bedraagt de economische groei 0,9%.

Economisch herstel zet door

“Deze cijfers bevestigen het beeld dat de economische krimp van begin dit jaar te wijten was aan incidentele factoren en dat het economische herstel doorzet”, aldus minister Kamp. “De vooruitzichten voor de groei van de wereldhandel, en daarmee de groei van de Nederlandse export, blijven echter onzeker in het licht van recente geopolitieke ontwikkelingen.”

Aantrekkende export

De economische groei is met name te danken aan de aantrekkende export. Ook namen de bedrijfsinvesteringen en de consumentenbestedingen aan duurzame goederen toe. Het aantal banen neemt weliswaar nog steeds af, maar de krimp wordt kleiner. Samen met de stijging van het aantal uitzenduren, duidt dit op langzaam herstel van de arbeidsmarkt.

Wat betekent dit voor de bouw?

Het kleinbedrijf, dat actief is in de burgerlijke en utiliteitsbouw, heeft in het tweede kwartaal 6,6 procent meer werk verzet. Terwijl ZZP-ers hun omzet zien stijgen, zakken de grotere bedrijven dieper het dal in.

De groei bij het kleinbedrijf - waaronder veel zzp'ers - wordt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gestimuleerd door het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten. Dat geldt dit jaar nog voor renovatiewerkzaamheden aan woningen  en natuurlijk als permanente regeling voor stukadoorswerk. Gemiddeld nam in het tweede kwartaal de omzet in de bouw met 2,4 % af. Het middenbedrijf zakte 3,7 % weg en presteerde op nog slechts 59 % van het niveau in topjaar 2008.

Lichtpunt architecten

Een lichtpunt vormen de stijgende bouwsommen bij de architecten. Die laten sinds het najaar een opwaartse trend zien. Ook neemt de waarde van de verleende bouwvergunningen weer toe. Eveneens trekt de verkoop van de woningen aan en worden bij de transacties hogere prijzen betaald. De stijging van de gemiddelde woningprijzen wordt mede veroorzaakt doordat woningen in het dure segment na jaren in de verkoop te hebben gestaan eindelijk - na meestal een aanzienlijke prijsdaling - een nieuwe eigenaar vinden.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid