NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Voorlichting over epoxyproducten

door: Gert van der Meulen
| Personeel Praktijk

Werken met epoxy

Epoxyproducten worden in de bouw op veel manieren toegepast, zoals bij het leggen van vloeren, roestwerend verven, en het bevestigen van waterdichte kabelmoffen. De producten bestaan meestal uit een hars en een harder die worden gemengd. Het eindresultaat is van technisch hoogstaande kwaliteit, maar het contact met de grondstoffen houdt ook risico’s in.

Bij ongeveer één op de vijf verwerkers ontwikkelt zich een epoxyallergie. De reactie kan al na enkele maanden optreden en is vaak zo ernstig dat de werknemer voor zijn beroep ongeschikt wordt verklaard. Daarna kan men een leven lang gevoelig blijven voor epoxy’s.

Voorzorgsmaatregelen treffen

Werknemers die met epoxy’s gaan werken, moeten goed worden voorgelicht over het beheersen van de risico’s. Douchen na het werk, of in elk geval het wassen van de handen en onderarmen, draagt het sterkst bij aan het voorkomen van klachten. Ook het dragen van volledig gedipte handschoenen van neopreen of nitrilrubber in combinatie met lange mouwen en broekspijpen helpt om blootstelling te voorkomen. Het treffen van deze en andere maatregelen zorgt ervoor dat personeel minder in contact komt met schadelijke stoffen en het aantal gevallen van epoxyallergie vermindert.

Kant-en-klare voorlichting

Wilt u uw medewerkers goed voorlichten? Arbouw heeft kant-en-klaar materiaal voor een toolboxmeeting over epoxy’s gemaakt. Deze is gratis beschikbaar. Er is ook een kant-en-klare toolbox over handschoenen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid