NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Voorbeeldovereenkomst vervangt VAR en BGL

door: Gert van der Meulen
| Administratie

Voorbeeldovereenkomst vervangt VAR en BGL

Staatssecretaris Wiebes van Financiën ontwikkelt een alternatief voor de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de eerder voorgestelde Beschikking geen loonheffingen (BGL). In een brief aan de Tweede Kamer heeft Wiebes laten weten dat hij een ingediend alternatief van werknemers- en werkgeversorganisaties verder heeft uitgewerkt.

Belastingdienst beoordeelt overeenkomst

Dit alternatief houdt in dat zowel belangenorganisaties van opdrachtgevers, zoals NOA en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) als individuele opdrachtgevers en zzp’ers hun overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst de overeenkomst goedkeurt, heeft uw onderneming de zekerheid dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor de zzp’er. Voorwaarde is wel dat er daadwerkelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt. Is dit niet het geval, dan kan uw onderneming een correctieverplichting of naheffingsaanslag krijgen. 

Sectorspecifieke voorbeeldovereenkomsten

De fiscus publiceert vervolgens de geanonimiseerde overeenkomst, zodat andere opdrachtgevers- en nemers die ook kunnen gebruiken. Zij hoeven die overeenkomst dan dus niet opnieuw aan de fiscus voor te leggen. Daarnaast maakt de Belastingdienst zelf ook voorbeeldovereenkomsten. Naar verwachting zullen er rond oktober van dit jaar zo’n 40 voorbeeldovereenkomsten zijn. Het is daarbij de bedoeling dat deze rekening houden met sectorspecifieke omstandigheden. In hoeverre de voorbeeldovereenkomsten ook zullen voldoen voor de afbouwsector, of dat daar nog aparte overeenkomsten voor moeten worden ontwikkeld (door NOA), moet nog blijken. 

Goedkeuring geldt voor vijf jaar

NOA volgt de ontwikkelingen op de voet en zal u regelmatig informeren. De tijd, die de Belastingdienst nodig heeft om een overeenkomst te beoordelen, zal gemiddeld zes weken bedragen. Maar is de overeenkomst eenmaal goedgekeurd, dan geldt de goedkeuring meteen voor vijf jaar. Dan zou er verder geen VAR of BGL meer nodig zijn. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid