NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Vervanger VAR laat langer op zich wachten

door: Webbeheer
| Administratie

Het is de bedoeling van het kabinet om de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) in 2015 te vervangen door de Beschikking geen loonheffingen (BGL). Hier is echter behoorlijk wat weerstand tegen. De Tweede Kamer heeft nu aangegeven dat ze nog niet willen praten over de BGL en dat staatssecretaris Wiebes van Financiën alternatieven moet gaan onderzoeken.

De VAR voor 2014 kan ook in de eerste maanden van 2015 worden gebruikt. De staatssecretaris heeft namelijk meer tijd nodig om het nieuwe systeem in te voeren. Daarnaast is er ook behoorlijk veel weerstand tegen de plannen. De Tweede Kamer moest de plannen nog bespreken, maar heeft nu besloten de behandeling voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Minder opdrachten voor zzp’ers

Het is nog maar de vraag of de BGL er in de toekomst zal komen. Eerst dient het kabinet het brede onderzoek van de diverse departementen naar de positie van de zzp’er af te wachten. De uitkomsten van dat onderzoek komen in de loop van 2015. Ook zou bekeken kunnen of moeten worden of partijen specifieke afspraken per sector kunnen maken. Daarnaast zorgen de plannen voor meer administratieve lasten en risico’s voor ondernemingen. Hierdoor zouden zzp’ers minder opdrachten kunnen krijgen. Voorlopig is er dus nog even uitstel van de invoering van de BGL.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid