NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Vertrouwen in Nederlandse economie groeit

door: Webbeheer
| Management

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft 24 november bekend gemaakt dat zij verwachten dat de Nederlandse economie in 2015 met 1,4 procent groeit en 1,6 procent in 2016. De prognoses duiden op een flinke groeiversnelling ten opzichte van de verwachte groei van 0,8 procent dit jaar.

Grafiek %20oeso
Het hogere groeitempo resulteert volgens de OESO in een lichte daling van het begrotingstekort, van 2,6 procent dit jaar naar 2,3 procent in 2015 en 2,2 procent in 2016. Ook de werkloosheid in Nederland zal geleidelijk afnemen. De denktank in Parijs gaat uit van 6,6 procent van de beroepsbevolking volgend jaar en 6,2 procent een jaar later.

Huizenmarkt

Ook de huizenmarkt trekt volgens de internationale denktank na de moeilijke crisisjaren weer aan. Het aantal transacties neemt toe en de huizenprijzen stijgen weer. Daar dient wel bij te worden aangetekend dat de prijzen gemiddeld 20 procent lager zijn vergeleken met het hoogtepunt in 2008. Veel huizen staan onder water (een huis is dan minder waard dan de hypotheek die erop is afgesloten).

Industrie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in het najaar ook metingen uitgevoerd. Daaruit blijkt dat ondernemers in de industrie een toename van hun investeringen met 15 procent verwachten. Daarmee is de verwachting voor 2015 veel positiever dan voor 2014. De ondernemers verwachten volgend jaar voor bijna de helft te investeren in vervanging van de materiële vaste activa.

Ondernemersvertrouwen

Het CBS meldt dat ook ondernemers overwegend positief over 2015 zijn. Volgens ruim een derde van hen zal er in 2015 meer omzet worden behaald dan in 2014. Daarentegen verwacht slechts één op de tien een lagere omzet, zodat per saldo bijna een kwart van het bedrijfsleven uitgaat van omzetgroei. Daarmee is de verwachting voor 2015 veel positiever dan dat de verwachtingen voor 2014 en 2013 waren. Ook de omzet uit export zal volgens de ondernemers toenemen in 2015: per saldo denkt 18 procent van het exporterende bedrijfsleven meer buitenlandse omzet binnen te halen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid