NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Veelgebruikte BIM viewers, checkers en modelleer software

door: Erica van Aken
| Management

BIM viewers

Om mee te kunnen draaien in een BIM-project, moet je overweg kunnen met speciale IFC’s. Dit zijn 3D-tekeningen met een neutraal uitwisselingsformaat. Veel BIM’mers werken met Revit, maar er zijn meer software programma’s voor BIM. We zetten een aantal (gratis) viewers, checkers en programma’s op een rijtje. 

Viewers

Om een IFCmodel te kunnen lezen, heb je alleen een viewer nodig. Er zijn er meerdere gratis te downloaden: 

* In Autodesk Design Review moet je het 3D-model opslaan als .dwf. Dit is niet ideaal, want je hebt dan niet alle informatie van het .rvt bestand tot je beschikking. Een minder bekende optie om Revit bestanden te kunnen bekijken is het downloaden van een Revit trial versie via www.autodesk.nl. Ook na de 30-dagen testversie kun je de software namelijk onbeperkt inzetten als viewer! De Revit software is te openen in Viewer-mode. Dit houdt in dat je een Revit model gewoon kunt openen en alle gegevens kunt inzien. Alternatief is Autodesk360, want dan hoef je geen software te installeren en bekijk je het Revit model vanuit je browser.

Checkers

Om uit de BIM-modellen hoeveelheden te berekenen, heb je niet genoeg aan een gratis viewer. Dan heb je een (betaalde) checker nodig.

Modelleer software

Wil je zelf 3D-ontwerpen, dan heb je echte modelleer software nodig. Ook daarin is keuze genoeg. De meeste bimmers werken met Revit, maar Tekla timmert hard aan de weg om daar verandering in te brengen.

N.B. Bovenstaande vermeldingen geven u slechts een indruk van mogelijkheden. De lijst is zeker niet compleet. Afhankelijk van uw wensen of eisen, kunt u zelf bepalen met welk systeem u graag wilt werken. Raadpleeg hiervoor een BIM-specialist. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid