NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Vast percentage laag btw-tarief

door: Gert van der Meulen
| Administratie

BTW Kenniscentrum

Bij onderhoud- en renovatiewerkzaamheden aan woningen van 2 jaar en ouder, kunnen bedrijven in de plafond- en wandmontagesector en de vloeren- en terrazzosector op arbeid het lage btw-tarief van 6% toepassen.Voor materialen geldt dat 21% BTW moet worden toegepast. Deze regeling loopt nog tot 1 juli 2015. In de praktijk blijkt het regelmatig lastig om een exacte splitsing aan te geven tussen arbeid en materiaal.

Om toch een correcte en door de fiscus geaccepteerde splitsing aan te kunnen brengen, is er in het besluit van de staatsecretaris van Financiƫn voor een aantal werkzaamheden een vast percentage aan arbeid opgenomen. Voor het aanbrengen van o.a. dekvloeren en (binnen)wanden geldt dat 55% van de aanneemsom als arbeid wordt aangemerkt. Daarover mag u dus 6% btw berekenen. In het besluit wordt met een voorbeeld ook aangegeven hoe u daarbij met overheadkosten kunt omgaan.

Let op: tot 1 juli 2015

In het besluit wordt nog aangegeven dat de tijdelijke regeling op lage btw bij renovatie- en onderhoudswerkzaamheden loopt tot 1 maart 2014. Dit is echter, na een eerdere verlenging tot 1 januari 2015, inmiddels verlengd tot 1 juli 2015.

Let op: permanente regeling stukadoorswerk

Stukadoorswerkzaamheden vallen niet onder de bovengenoemde tijdelijke regeling, maar onder de permanente regeling voor het laag btw-tarief, dat zowel voor arbeid als materiaal geldt. Splitsen is daarbij dus niet nodig.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid