NOA Menu

NOA Kenniscentrum

VAR-verklaring verdwijnt

door: Gert van der Meulen
| Management Administratie

De bekende VAR-verklaring gaat verdwijnen en wordt met een nieuwe wet vervangen door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) heeft maandag 22 september hiervoor het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bij de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) vraagt een ZZP-er aan de Belastingdienst een oordeel of zijn inkomen wel of niet geldt als loon. Deze VAR tonen zelfstandigen aan hun opdrachtgevers, zodat die weten dat ze geen loonheffing hoeven in te houden en af te dragen. Maar dit kan schijnzelfstandigheid in de hand werken: mensen die op papier werken als zelfstandige zonder personeel zijn in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst. Nu is het zo dat als dit met de Belastingdienst tot problemen leidt, de financiële consequenties altijd voor de ZZP-er zijn. De opdrachtgever gaat vrijuit.

Gezamenlijke verantwoording

Daar komt nu een einde aan; met de BGL worden ZZP-er én opdrachtgever verantwoordelijk voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. Als dat zo is, moet dat leiden tot afdracht van loonbelasting en premies.

BGL via webmodule

Het kabinet wil met de nieuwe wet echte ondernemers ondersteunen en schijnconstructies bestrijden, aldus Wiebes. Zodra de BGL is ingevoerd, kunnen ZZP-ers via een webmodule een aantal vragen beantwoorden. De beschikking die hij/zij dan krijgt, moet door de opdrachtgever worden gecontroleerd alvorens de opdracht daadwerkelijk wordt verstrekt. De invoeringsdatum van de wet BGL is nog niet bekend.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid