NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Vanaf 2017 tekort aan stukadoors en monteurs verwacht

door: Webbeheer
| Management Personeel

Netwerk belangrijk voor uitzetten vacature

Het UWV heeft een ‘overzicht van krapte- en overschotberoepen’ gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vanaf 2017 een tekort aan stukadoors en plafond- en wandmonteurs wordt verwacht. Ook andere bouwgerelateerde branches dreigen een tekort aan geschoolde vakkrachten te krijgen. 

Van tekorten is op dit moment nog geen sprake, maar vanaf 2017-2019 is dat anders, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde overzicht van krapte- en overschotberoepen van uitkeringsinstantie UWV. “Als het herstel in de bouwsector de komende jaren doorzet en we kijken naar het aanbod van personeel in de bouw, dan kunnen er de komende jaren weer knelpunten ontstaan”, zegt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij het UWV.

Huidige arbeidsmarktkrapte

Het aantal mensen dat van de opleiding komt, lijkt de komende jaren te gering om de vacatures op te volgen. Op dit moment is er al een tekort aan met name technische beroepen als ict-deskundigen, lassers, verspaners en monteurs, hoveniers, maar ook aan opticiens en audiciens, wijkverpleegkundigen, financieel specialisten van wetenschappelijk niveau en bepaalde docenten voor het middelbaar onderwijs.

Krappe beroepen breiden vanaf 2017 uit

Voor de middellange termijn breidt het lijstje krappe beroepen fors uit en ontstaat naast de beroepen waar nu ook al gebrek aan is, ook een krappe arbeidsmarkt voor onder andere stukadoors en monteurs in de systeembouw.

Download de rapportage van UWV.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid