NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Van brulaap naar mak lam

door: Ingeborg van Leusden
| Werkvoorbereiding Praktijk

Brulaap

U kent ze ongetwijfeld. De opdrachtgevers die op alle slakken zout leggen en met een vergrootglas door de woning gaan om het werk te bekijken. Alle oneffenheden, onvlakheden etc. worden opgemerkt en becommentarieerd. En hoe ga je daar nu mee om.

Het volgende overkwam een NOA-lid die mij vroeg hem bij te staan. Er was in een badkamer op de wanden decoratief pleisterwerk aangebracht. De klacht van de consument was dat de wanden er niet hetzelfde uitzagen en dat er onvlakheden in het werk zaten. Op het moment dat ik het zo opschrijf, realiseer ik me dat het nu niet zo erg klinkt. In de beleving van deze consument was de badkamer echt vreselijk slecht. Het NOA-lid zou de slechtste stukadoor op aard zijn en het werk moest helemaal overgedaan worden. Ik vergeleek meneer in mijn gedachten dan ook maar met een enorme brulaap. U kent ze wel. Die je al hoort voordat je door de kassa van de dierentuin bent. 

Technisch deskundige

Enfin, het NOA-lid besloot er een deskundige bij te halen. En wat schetst de verbazing (althans van de brulaap) dat het rapport eigenlijk heel goed was. Uiteraard werden wat kleine opleverpuntjes benoemd, maar de oneffenheden en onvlakheden bleken er helemaal niet te zijn. Daarbij was ook een deel van het werk door een derde beschadigd en zou het meerwerk zijn om dat te herstellen. Ook dat werd door de deskundige nog eens bevestigd.

Overeenstemming

Al met al een mooi rapport voor het NOA-lid. En dat zag de consument ook in. Die veranderde op slag van een brulaap in een mak lammetje dat bijna smeekte om herstel en enige coulance voor wat betreft de prijs van het meerwerk. Na enig onderhandelen kwamen we tot overeenstemming. Het NOA-lid zou betaald worden voor zijn uitgevoerde werkzaamheden, voor het meerwerk, de kosten van het expertise onderzoek en mijn kosten. Daarna zou het NOA-lid de badkamer verder in orde maken. 

Al goed eind goed

Gelukkig kon deze zaak met relatief weinig inspanning tot een goed einde worden gebracht. Maar, helaas is dat ook wel eens anders. Dan moet er jaren van procederen aan voorbij gaan voor er duidelijkheid is over de situatie en het geleverde werk.  

Voldoening

Kunnen we dan voorkomen dat dit gebeurt? Nee, ik denk het niet. Er zullen altijd brulapen blijven. Daar zullen we mee om moeten leren gaan. En om ze dan zo af en toe te zien ombuigen naar makke lammeren, daar haal ik zeker voldoening uit.

Op naar de volgende brulaap!

Column Ingeborg van Leusden - Afbouwzaken 9 - 2017

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid