NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Vaker nepmails van betrouwbaar ogende adressen

door: Webbeheer
| Management

Phishing

Met ogenschijnlijk betrouwbare e-mailadressen worden uit naam van bekende bedrijven kwaadwillende e-mailberichten verstuurd. Zo heeft u nu kans een nepmail van service@apple.nl te ontvangen, alsof elektronicabedrijf Apple u wil informeren over het onderwerp 'android app voor het lokaliseren van uw telefoonlijn'. In deze valse e-mail staat een link voor het programma Android Apple-app. Wie die aanklikt krijgt te maken met een virus, dat slechts in 8(!) procent van de gevallen wordt gedetecteerd.

Er komen helaas steeds meer oplichters die opereren via phishing (hengelen naar gegevens) en malware (schadelijke software) professionaliseren. Een deel van de criminele verzenders heeft de e-mailadressen vervangen door vertrouwenwekkende adressen als SNS BANK, Rabobank, de klantenservice van ING en OveropIBAN. Adressen op naam van een bedrijf en logo's worden misbruikt om het bericht echt te laten lijken.
Ook worden er gepersonifieerde adressen gebruikt waarbij zelfs moeite wordt gedaan om een profiel echt te laten lijken. Website links leiden u naar een nagemaakte website, of linken u door naar betrouwbaar ogende profielen op linked-in en facebook.

We adviseren u om zeer kritisch naar e-mails met een link te kijken en deze niet te openen als het om een ongevraagde link gaat. Informatie over de (on)echtheid van e-mails en e-mailadressen is te verkrijgen bij de Fraudehelpdesk. Wie een valse e-mail heeft herkend wordt geadviseerd deze door te sturen en daarna te verwijderen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid