NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Uitstel voor één bankrekeningnummer

door: Gert van de Bovenkamp
| Administratie

Belastingdienst

Voor de uitbetaling van toeslagen en BTW-teruggaven mag sinds 1 december 2013 nog maar één bankrekeningnummer aan de fiscus worden doorgeven. Rond deze maatregel zijn echter een flink aantal problemen ontstaan. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangekondigd dat er door de Belastingdienst toch nog tot 1 juli 2015 op het oude bankrekeningnummer wordt uitbetaald. 

De maatregel beschrijft dat het betreffende bankrekeningnummer op naam moet staan van degene die recht heeft op de teruggaaf. De Belastingdienst vraagt om extra bewijs als dit niet zo lijkt te zijn. Dit navragen verliep (en verloopt) rommelig. Mensen kregen hun toeslag niet meer zonder bericht van de fiscus, de juiste informatie doorgeven was soms lastig en de fiscus verwerkte de ontvangen informatie vaak niet goed. 

Tot 1 juli 2015 uitbetaling op oude nummer

De Nationale ombudsman had al om opschorting van de maatregel gevraagd en daar heeft de staatssecretaris nu gehoor aan gegeven. Hij heeft twee maatregelen uitgevaardigd zonder dat er daarbij concessies worden gedaan aan een fraudebestendig uitbetalingsbeleid.

  1. De Belastingdienst betaalt nog tot 1 juli 2015 uit op het oude bekende rekeningnummer. Dit geldt voor die burgers en bedrijven waarvan de fiscus nog geen geverifieerd rekeningnummer heeft.
  2. Voor de BTW komt er een uitsluiting van de tenaamstellingsverplichting die geldt op basis van de wet.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid