NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

door: Gert van der Meulen

Als u als werkgever wilt dat uw werknemer een bestelauto van de zaak uitsluitend zakelijk mag gebruiken, zijn er twee manieren waarop u dit kunt realiseren zonder dat er sprake is van een bijtelling voor de werknemer. 

  1. Door de werknemer te verbieden de bestelauto privé te gebruiken;

    of

  2. Door gebruik te maken van een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto”, die ingediend moet worden bij de Belastingdienst. Hierbij heeft u wel de medewerking van uw werknemer nodig.

Bij de keuze voor een verbod op privégebruik krijgt u als werkgever wel maken met duidelijk zwaardere controleverplichtingen op het vaststellen van mogelijk privégebruik door de werknemer als bij de “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto”. Hetzelfde geldt ook voor de werknemer die bij een verbod op privégebruik meer administratie moet bijhouden om aan te tonen dat hij niet privé rijdt als bij het gebruik van de verklaring.

Andere vormen van gebruik van de bestelauto van de zaak

Naast de bovengenoemde situaties zijn er nog een aantal - minder vaak voorkomende - vormen van wel of geen privégebruik van de auto van de zaak. De Belastingdienst geeft hier uitgebreide informatie over, maar u kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid