NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Uitgelicht: opleiding natuursteenbewerker

door: Louw Elzinga
| Personeel Management

Natuursteenbewerker

Binnen de natuursteenbranche hebben we te maken met vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van natuursteenbewerkers is rond de 55 jaar. Komende jaren gaan er zeer veel vakmensen met pensioen. Daarom is het nu de tijd om nieuwe, enthousiaste werknemers in deze mooie branche op te leiden. 

Natuurlijk zorgt het BranchePlatform Natuursteen voor promotie van het ambacht. Maar individuele bedrijven doen er ook verstandig aan nu al jongeren te enthousiasmeren en het vak te leren. Over een jaar of vijf zijn er anders echt te weinig natuursteenbewerkers die alle kneepjes van het vak kennen. Het is zonde als materiaalkennis en vakvaardigheid in uw bedrijf verloren gaat. 

Misschien willen uw huidige medewerkers wel een opleiding volgen? Het grootste deel van het ambacht leren ze bij u in het bedrijf. Eén dag per week gaan ze naar de opleiding in Nieuwegein. Daar leren ze over materialen en technieken én krijgen ze les in tekenen, Nederlands en rekenen. Daardoor krijgt u een vakkundige medewerker mét een waardevol diploma. De opleiding is voor jong en oud, want ook medewerkers die al enige tijd werkzaam zijn in de branche leren er van alles bij.

De laatste tijd horen we van werkgevers dat ze graag een leerling zouden opleiden, maar geen jonge werknemers vinden. Actief op zoek gaan, door bijvoorbeeld stageplaatsen bij vmbo-scholen in de omgeving aan te bieden, kan goed helpen. Op deze manier kan een vmbo-leerling kennis maken met het onbekende, maar prachtige natuursteenvak. Als werkgever heeft u meteen de kans om te kijken of de jongen talent heeft om het vak meester te worden.

Er kunnen verschillende mbo-opleidingen worden gevolgd:

  • Natuursteenbewerker (mbo-niveau 2)
  • Allround Natuursteenbewerker (mbo-niveau 3)
  • Kaderfunctionaris Bouw & Infra/Gespecialiseerde Aannemerij (mbo-niveau 4)

Natuurlijk leren de vakmensen de praktijk voornamelijk binnen het natuursteenbedrijf waar men werkzaam is. De theoretische kennis, die op school wordt opgedaan, is een waardevolle toevoeging. Door nu jong talent op te gaan leiden, kunnen oudere werknemers met een gerust hart met pensioen. Meer weten over aanmelding, de opleidingen en de voorwaarden? Het BranchePlatform Natuursteen vertelt u graag meer. Telefoonnummer 0341-740112 of info@brancheplatformnatuursteen.nl. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid