NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Trucs om namen te onthouden en deze positief te gebruiken

door: Erica van Aken
| Relatiebeheer

Truc om namen te onthouden

Een eenvoudige manier om indruk te maken op iemand is het onthouden van de naam van de persoon met wie je spreekt. Iedereen vindt het namelijk erg fijn om zijn eigen naam te horen. Daarbij heeft het ook als voordeel dat als je iemand bij naam aanspreekt hij ook weer beter oplet. Het horen van je eigen naam activeert namelijk je hersenen, zelfs in een rumoerige ruimte.

We bieden tips en trucs om op de korte en lange termijn namen te onthouden. 

Stap 1

Als je het belangrijk vindt om namen te onthouden, dan is de eerste stap al gezet. De belangrijkste factor is namelijk de wil om namen te onthouden. 

Stap 2

De tweede stap is jezelf er bewust van maken. Maak er een prioriteit van om elke nieuwe naam die je te horen krijgt te onthouden. Hierdoor zal je gefocust zijn als er een nieuwe naam wordt genoemd.

Stap 3

Tijdens een gesprek kun je de naam van je gesprekspartner enkele keren herhalen. Let op, voorkom dat het een commercieel praatje wordt. Ervaren sprekers prikken er doorheen dat je een gerichte tactiek toepast en dan kan het tegen je werken. Hieronder is beschreven hoe je dat zou kunnen doen. 

  • Je ontmoet iemand en deze noemt zijn naam. Dat is de eerste keer.
  • Je herhaalt de naam als je antwoord geeft: “Hallo Rik, leuk je te ontmoeten.”
  • Tijdens het gesprek laat je de naam nog een keer op een natuurlijke manier vallen: “Zeg Rik, vertel eens, hoe lang ben je al lid van deze vereniging?” 
  • Als Rik een badge draagt of je een visitekaartje geeft, werp er dan een blik op om zijn naam nog eens te zien.
  • Noem zijn naam aan het einde van het gesprek en geef tegelijkertijd een hand : “Leuk je gesproken te hebben, Rik.” 

Stap 4

Nadat je iemand hebt leren kennen, is het belangrijk dat je de volgende keer dat je hem/haar tegenkomt ook nog herinnert. Maar hoe doe je dat: namen onthouden op de lange termijn?

Heb je de naam een aantal keren herhaald tijdens het gesprek dan ben je al een heel eind. Om er zeker van te zijn dat je zijn naam de volgende keer ook nog herinnert, kun je een beeld visualiseren dat past bij de betreffende persoon. Een derde van onze hersenen is namelijk gemaakt voor het opslaan van visuele informatie. Beelden worden daardoor veel sterker onthouden dan woorden. 

Stap 5

Het zal in het begin moeilijk zijn om van iedereen de naam te onthouden. Stel jezelf daarom per netwerk event een doel. Probeer bijvoorbeeld de eerste keer van vijf (nog onbekende) personen de naam te onthouden. Daag jezelf ook uit om zowel de voor- als achternaam niet te vergeten. Als dit is gelukt kan je jezelf verder trainen en hogere doelen stellen. Niet te vergeten, je traint je geheugen hier ook direct mee.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid