NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Traditioneel kerstpakket blijft populair

door: Erica van Aken
| Relatiebeheer

Kerstpakket

De herfst is nog maar net begonnen, maar als ondernemer moet u zich nu eigenlijk alweer bezighouden met de kerstperiode. Met welke kerstgeschenken maakt u uw personeel blij? En wat geeft u aan bijzondere relaties? Het kost menig ondernemer elk jaar hoofdbrekens om iets opvallends cadeau te doen. Maar wat wordt er eigenlijk verwacht?

Als werkgever doet u er goed aan om een geschenk voor uw medewerker(s) te bestellen. Bijna driekwart van de werknemers verwacht iets te krijgen. Daarbij is het traditionele kerstpakket nog altijd het meest populair. Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak, waarover we u graag informeren.

Blij met kerstcadeau

Werknemers vinden het belangrijk dat er over het cadeau is nagedacht. De meerderheid van de respondenten vindt echter niet dat een cadeau ook duur moet zijn: 46 procent vindt de waarde niet belangrijk. De meerderheid (74%) verwacht dat ‘de baas’ dit jaar evenveel uitgeeft als in 2014. Maar liefst 80 procent van de respondenten was blij met het kerstcadeau dat zij vorig jaar gekregen hebben.

Traditioneel is (nog steeds) populair

Maar wat willen werknemers dan graag krijgen? Het traditionele kerstpakket is nog altijd het populairst. De helft krijgt dat het liefst. In de Top 3 staan ook de cadeaubon (44%) en een geldbedrag (23%). Verzorgingsproducten (1%) en spullen voor in het interieur (1%) zijn het minst populair.

Lokaal valt in de smaak

Een cadeau van een kleiner lokaal bedrijf valt bij 47 procent erg in de smaak; 8 procent ziet liever een geschenk van een grote landelijke kerstgeschenkenaanbieder. Een duurzaam kerstpakket staat nog niet helemaal boven aan de agenda (43 procent hecht daar belang aan), terwijl 42 procent er neutraal tegenover staat.

Denk aan WKR

In principe zijn alle vergoedingen en verstrekkingen die een werkgever aan zijn personeel geeft loon en daarom belast. De WKR biedt 1,2 procent (2015) vrije ruimte, waar eventueel kerstpakketten, etentjes of bijvoorbeeld een fiets onder kan vallen. Let wel op, want overschrijdt u de vrije ruimte, dan moet over de eindheffing 80% worden betaald. Lees hiervoor meer over de WKR.

Relatie wordt ambassadeur

De kerstperiode leent zich er ook goed voor om bijzondere relaties te verrassen. Een goed gekozen attentie kan van een klant een ambassadeur voor uw bedrijf maken. Lees hier meer over.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid