NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Toepassen en afwerken van stucanet

door: Webbeheer
| Techniek

Toepassen en afwerken van Stucanet

Stucanet bestaat uit een lichtmetalen vlechtwerk met dun karton ertussen. Stucanet kan gebruikt worden als vlakke ondergrond, maar kan ook in verschillende ronde vormen worden aangebracht. 

Om stucanet te voorzien van cementgebonden of gipsgebonden specie is geen voorbehandeling nodig. In het karton zitten namelijk standaard openingen waar de specie doorheen wordt gedrukt. Na droging van de pleisterlaag ontstaat een stevig plafond. Een specielaag op een stucanetplafond moet een minimale laagdikte van 20 mm hebben in verband met de brandwerendheid. Omdat stucanet gaat doorzakken als deze dikte in één keer wordt aangebracht, is het beter eerst een vertinlaag aan te brengen. 

Stucanet wordt vooral gebruikt voor het maken van vrijhangende en vrijdragende constructies, gebogen oppervlakken, in vochtige ruimten en bij buitentoepassingen. Het aanbrengen van stucanet panelen lijkt veel op het aanbrengen van gipskartonplaten. Beide moeten in verband haaks op rachels worden aangebracht. Bij het aanbrengen van de stucanet panelen moet echter rekening worden gehouden met een voorgeschreven overlap van de kop- en langszijden. Hierbij is het heel belangrijk dat de mazen van de panelen precies boven elkaar komen, anders kan bij het berapen de specie niet goed door de perforaties worden gedrukt. 

Voordat stucanet panelen worden afgewerkt, kan de volgende check worden uitgevoerd:

  • Zijn alle panelen op de juiste wijze aangebracht en vastgeniet?
  • Zijn de panelen met de te stukadoren zijde naar beneden aangebracht?
  • Overlappen de panelen elkaar op de juiste wijze (loopt het gatenstramien van het karton goed door?
  • Is de afstand van de overlappingen juist?
  • Zijn de benodigde vlechtdraden aangebracht en weggevouwen?

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid