NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Tips en tools om belangrijke zaken vast te leggen

door: Gert van der Meulen

 

Tips vastleggen belangrijke zaken

Niemand zit er op te wachten, maar bijna elke ondernemer krijgt er wel eens mee te maken: een rechtszaak. U heeft een meningsverschil met een opdrachtgever en komt er samen niet uit. Dat kan uitmonden in een zaak, waar alleen nog een rechter kan besluiten wie er gelijk heeft. U moet zich realiseren dat een rechter op voorhand ook niet weet wie er gelijk heeft. Uw advocaat zal u daarom altijd vragen om bewijsstukken, waarmee u uw standpunt kunt verdedigen en verduidelijken. De zwakheid van een zaak zit hem behoorlijk vaak in het ontbreken van bewijs. Als de ene partij A zegt en de andere partij B, dan zal een rechter u echt geen gelijk geven. U zult dus met meer moeten komen dan uw woord.

Bewijs

Als het gaat om de oorzaak van een schadegeval, dan kan het bewijs vaak nog worden vergaard. Bijvoorbeeld middels een deskundigenonderzoek. Maar, als het gaat om wie wat gezegd of beloofd heeft, dan ligt dat anders. Ondernemers geven vaak aan: “Daar heb ik getuigen van.” Natuurlijk kan een getuige worden opgeroepen, maar u moet zich daarbij realiseren dat u zich daarmee overlevert aan de verklaring van deze getuige. U kunt van tevoren niet weten wat deze getuige wel en niet zal verklaren en of alles eruit komt wat van te voren bedacht is. 

Bevestig afspraken

Voorkomen is daarom beter dan genezen. Het advies is dan ook om op het moment dat u afwijkt van hetgeen is overeengekomen, u dat schriftelijk vastlegt. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een bevestigingsmail met daarin de afspraken uit het gesprek kan al voldoende zijn.

Leg risico’s vast

Ook als er van u dingen worden gevraagd die niet zonder risico’s zijn, leg dan vast wat er is besproken en wat de gevolgen kunnen zijn. Denk aan de kans op scheurvorming of kleurverschil. Ondanks dat u bijvoorbeeld in uw offerte heeft staan dat u geen garantie geeft op scheurvorming of kleurverschil betekent dit niet dat u, op het moment dat u aan het werk gaat en u wist of behoorde te weten dat de kans aanzienlijk was dat er scheurvorming zou optreden, daarvoor niet meer hoeft te waarschuwen. Want, die waarschuwingsplicht heeft u dus wel! U dient zich met name in dit soort situaties te realiseren dat u zich moet indekken voor mogelijke toekomstige problemen en dus moet vastleggen wat er is besproken.

Zet meerwerk op papier

Dit geldt ook voor meerwerk, of juist als u uit coulance herstelwerkzaamheden uitvoert. Is er sprake van meerwerk dan moet u dat melden en daarbij ook aangeven wat de prijsconsequenties zijn van het meerwerk. Dus, wordt u op het werk gevraagd om ook even de hal mee te nemen, zeg dan niet alleen hoeveel dat extra kost, maar typ even een mailtje (kan ook vanaf uw telefoon) met daarin de bevestiging van het meerwerk. Dat kan heel simpel zijn: “U vroeg mij de hal ook mee te stukadoren. Dat doen wij uiteraard graag voor u. De werkzaamheden zullen wij uitvoeren tegen een bedrag van…”. Doet u uit coulance herstelwerk, typ dan een mailtje waarin staat dat de schade niet door uw schuld is ontstaan, maar dat u vakwerk wilt leveren en daarom uit coulance herstelwerk zal uitvoeren.

Wilt u voorbeelden om dit aan uw opdrachtgever te bevestigen? Check dan ook onze info over de opdrachtbevestiging. Leden kunnen inloggen en daar voorbeelden van meerwerkopdrachten en bijvoorbeeld ook een opleveringsrapport downloaden. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid