NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Themamiddag Arbo

door: Gert van der Meulen

Themamiddag Arbo

Woensdag 2 april jl. kwamen zo’n 100 leden van de hoofdsector Stukadoren & Afbouw bijeen om geïnformeerd te worden over veilig en gezond werken. Gert van der Meulen bracht de aanwezigen op de hoogte van de laatste stand van zaken op het gebied van arbeidsomstandigheden. 

Aan de hand van een presentatie werden de belangrijkste hoofdthema’s, waar stukadoors en spackspuiters in de praktijk mee te maken hebben, behandeld. Wie zich niet aan de regels houdt, kan van de Inspectie SZW een flinke boete ontvangen. 

Thema’s

Thema’s die de revue passeerden waren fysieke belasting (tillen e.d.), gevaarlijke stoffen (gips en kwartsstof), lawaai (machines) en veiligheid (ladders, trappen, (rol)steigers). Daarnaast werd aangegeven wat de Arbowet voor gevolgen heeft voor het inhuren van bijvoorbeeld ZZP-ers.

Boete

Als laatste werd ingegaan op de handhaving van de Inspectie SZW. Waar wordt op gecontroleerd en welke boete ontvangt u bij het overtreden van de Arbowet:

  • Eerste overtreding :maximaal € 4.500,-
  • Tweede overtreding:maximaal € 9.000,-
  • Derde overtreding:maximaal € 13.500,-
  • Boete kwartsstof:maximaal € 18.000,-

Praktische hulpmiddelen

In de praktijkhal waren diverse leveranciers aanwezig om de leden de goedgekeurde hulpmiddelen, die het werk lichter en veiliger maken, te presenteren. Met deze hulpmiddelen worden de risico’s van de Arbowet opgelost én wordt een boete voorkomen. Natuurlijk konden de hulpmiddelen ook worden uitgeprobeerd.

Brochures

Arbouw heeft nog een aantal brochures geselecteerd, die aansluiten op deze themamiddag

In de webshop van Arbouw (kies rechtsboven voor afbouw & onderhoud) staan nog meer voorlichtingsmaterialen.

Op Pinterest kunt u een foto-impressie van de themamiddag Arbo bekijken. U kunt de foto’s ‘pinnen’, of opslaan voor eigen gebruik.  

 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid