NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Teamwork: waar moet u aan denken?

door: Erica van Aken
| Personeel Management

U wilt kwaliteit leveren en klantgericht werken. Daarbij is communicatie heel belangrijk. U moet samenwerken, zowel met uw klanten, bouwpartners als medewerkers, om een goed en gewenst eindproduct te leveren. Samenwerken gaat echter niet vanzelf. U moet er van tevoren goed over nadenken hoe u een team kunt laten werken. Daarna lijkt het vanzelf te gaan en kunnen grote successen worden geboekt. 

NOA Webtv video: Teamwork

Teamwork is niet altijd een goed idee

We zeggen dat u moet samenwerken voor succes en trappen dan af dat teamwork niet altijd succesvol is… Maar u moet namelijk weten dat teams niet automatisch beter zijn dan de som van hun delen. De kans is groter dat ze slechter zijn. Mensen hebben vaak de foutieve neiging om de voordelen van de productiviteit van een groep te romantiseren. Volgens onderzoek kan de productiviteit van een persoon in een team maar liefst tot 40 procent dalen. Het is dus heel belangrijk de juiste personen tot een team te maken. 

Teamsucces door samenstelling

Een combinatie van de effectiviteit van de teamleider, de doelen die het team moet behalen en de expertise van de verschillende teamleden bepalen grotendeels het succes. Daarnaast is nog belangrijk hoe een team van start gaat. 

Het belang van de rolverdeling

Verduidelijken wie wat gaat doen, is één van de meest (bewezen) manieren om de kwaliteit van teamwork te verhogen. Het idee dat alle teamleden gelijk en uitwisselbaar moeten zijn in hun rollen is onjuist. Teams presteren het best wanneer de deelnemers duidelijk weten wat hun rollen zijn. 

Niet iedereen moet een 'teamspeler' zijn

Het is een misvatting dat teams enkel succesvol kunnen zijn wanneer iedereen bevriend is met elkaar. Onderzoek heeft aangetoond dat een succesvol team achter de schermen regelmatig rivaliteit, ruzie en onenigheid kan hebben.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid