NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Tachograafplicht bij aanhangwagens

door: Webbeheer
| Administratie

Tachograaf

Sinds 2 maart zijn er formeel nieuwe Europese regels geldig voor het rijden met een bestelauto met aanhangwagen. Wanneer moet de combinatie nu wel en niet verplicht rijden met een tachograaf?

De belangrijkste wijziging in de Europese regelgeving is het gebruik van een voertuig zonder Tachograaf in een straal rondom het vestigingsadres. Voorheen was deze vrijstelling geldig voor geheel Nederland en ook beperkt tot Nederland. Dat is nu geworden een straal van 100 kilometer hemelsbreed rondom het vestigingsadres van het bedrijf. Dus wel grensoverschrijdend, maar met de 100 kilometer beperking. Overigens altijd in combinatie met de overige uitzonderingen. De overige wijzigingen hebben praktisch gezien nauwelijks consequenties, omdat ze in de Nederlandse uitleg van de Europese regels al van kracht waren.

Veel gestelde vragen over de tachograafplicht

Hoe weet ik of mijn bestelauto- aanhangwagencombinatie wel of niet een tachograaf moet hebben?
Voor voertuigcombinaties bestaande uit een bestelauto en een aanhangwagen onder de 3500 kilo is er nooit sprake van tachograafplicht. Boven de 3500 kilo kan een tachograaf verplicht zijn. Maar voor voertuigen boven de 7500 kilo geldt dat die al standaard dienen te worden uitgerust met een tachograaf. Tussen de 3500 en 7500 kilo dient er een tacho te worden ingebouwd als er commercieel vervoer met het voertuig wordt verricht. Maar niet indien één van de uitzonderingen geldt.

Welke uitzonderingen zijn er op de tachograafplicht?
Voertuigcombinaties onder de 7.500 kilo kunnen vrijstelling krijgen wanneer:

  • de bestuurder niet meer dan 12 uur per week met deze combinatie rijdt, en
  • de bestuurder aan het werk gaat met de materialen of machines die hij meeneemt, en
  • het voertuig binnen een straal van 100 kilometer blijft vanaf de vestigingsplaats van het bedrijf. 

Er zijn nog ruim dertig verschillende branche specifieke uitzonderingen die van toepassing kunnen zijn.

Wat voor tachograaf heb ik nodig?
Bij nieuwe, eerste inbouw moet er altijd de meest recente versie in.
Wat gebeurt er als ik me niet aan de regels houd?
Gevolg van rijden zonder tachograaf is dat er heel stevige boetes worden opgelegd als geconstateerd wordt dat u dit doet. Er wordt meestal niet gewaarschuwd maar meteen beboet.

Zijn er dan nog andere regels waaraan ik me moet houden?
Als de voertuigcombinatie boven de 3.500 kg komt, moet er in de bestelauto een tachograaf gebouwd worden. De bestuurder moet zich dan ook aan de rij- en rusttijden houden. Een alternatief is om goed na te gaan of het niet mogelijk is om het gebruik van het voertuig aan te passen, zodat u wél aan de voorwaarden van de uitzondering kan voldoen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid