NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Tablet loon in natura als medewerker deze ook privé mag gebruiken

door: Gert van der Meulen
| Administratie Personeel

Tablet

Als u uw werknemers een tablet heeft gegeven die zij ook privé mogen gebruiken, dan moet u even opletten. Volgens de Hoge Raad is de tablet in de eerste plaats een computer en geen communicatiemiddel.

Steeds meer bedrijven in de (af)bouw gaan op de bouwplaats werken met een tablet: om snel projectdossiers te kunnen raadplegen, werkinstructies in te zien en om urenbriefjes digitaal in te vullen. Daarvoor krijgen personeelsleden een tablet, die ze dan doorgaans ook privé mogen gebruiken. Werknemers zijn er dan zuinig op en houden de tablet netjes schoon en heel. De Hoge Raad heeft onlangs echter besloten dat tablets, die ook privé mogen worden gebruikt, als loon in natura worden beschouwd.

Loon in natura

Een bedrijf dat alle werknemers een iPad ter beschikking had gesteld, ontving van de Belastingdienst een forse belastingaanslag wegens achterstallige loonheffing. De iPad was volgens de fiscus een computer en daarmee was het apparaat loon in natura, waarover dus loonbelasting verschuldigd is.

Hoge Raad beslist: tablet is computer

Het bedrijf vocht de beslissing van de rechtbank, dat de iPad een computer en geen communicatiemiddel is, met succes aan bij het gerechtshof. Volgens het gerechtshof is een iPad een communicatiemiddel. Met die uitspraak zou de naheffing de prullenbak in kunnen. Daar ging de staatssecretaris van Financiën echter niet mee akkoord. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof. De Hoge Raad was het met de rechtbank eens dat een iPad wel degelijk een computer is. Het bedrijf moet de aanslag nu alsnog betalen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid