NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Succesvol ondernemen: investeren, innoveren en samenwerken

door: Webbeheer
| Management

NOA OZP-lid Jurgen Fama is gespecialiseerd in terrazzobladen en -vloeren. Jurgen koos in 2002 bewust voor een eenmanszaak, maar kan door goede machines en transportmiddelen wel grote opdrachten zelfstandig uitvoeren. Een inspirerend verhaal hoe een zelfstandige zonder personeel zijn bedrijf groots aanpakt.

Jurgen Fama

De grote werkplaats van Jurgen Fama in Apeldoorn ligt direct achter zijn woning. Buiten staan meerdere aanhangwagens, binnen liggen aanrechtbladen op verrijdbare werktafels. Er boven hangt een grote afzuiginstallatie. "Ik heb een klein bedrijf, geen zorgen over personeel, maar investeer wel in goede machines", vertelt Jurgen. "Met mijn apparatuur kan ik schoon en stofarm werken. Ook extreem grote aanrechtbladen maak ik prefab. Die takel ik zelf op een transportkar en vervoer ze naar een klant. Mijn lichtgewicht bladen plaats ik dan samen met een keukenbouwer."

Zelfwerkzaamheid

Veel van zijn materieel bouwt en onderhoudt Jurgen zelf. Zo bespaart hij geld en kan hij alles aanpassen aan zijn wensen. Een voorbeeld is de grote dwangmenger waarmee hij bij het maken van een terrazzovloer op locatie kan mengen. "Het apparaat liep op krachtstroom, maar dat heeft een particulier niet. Daarom heb ik de motor omgebouwd voor benzine."

Blijven verbeteren

Bij terrazzo kan altijd een gaatje, kleurverschil of een scheurtje optreden. Daarvoor waarschuwt Jurgen zijn klanten altijd vooraf. "Goede voorlichting is belangrijk, maar een probleem los ik natuurlijk op. Tegelijk leer je van klachten en problemen het meest. Ik probeer mijn producten steeds te verbeteren, bijvoorbeeld met vezels, een wapening of andere toeslagstoffen. Met lichtgewicht bladen heb je ook minder kans op scheurvorming."

Slimme inkoop

De inkoop is door internet eenvoudiger geworden. Samen met een collega bestelt Jurgen nu online graniet in Duitsland en Italië. Ook dat pakt hij groot aan. Door veel tegelijk in te kopen, houdt hij zijn kosten lager. "Ik heb altijd alle kleuren in voorraad. Het is een investering, maar daardoor ben ik ook flexibel. Als ik een opdracht voor een grote vloer krijg, kan ik de volgende dag beginnen." 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid