NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Strengere voorwaarden vergunning buitenlandse werknemer

door: Webbeheer
| Personeel

Vergunning_Buitenlandse_Werknemers

Werkgevers kunnen per 1 januari 2014 minder gemakkelijk werknemers van buiten de Europese Unie inhuren. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor herziening van de Wet Arbeid Vreemdelingen van minister Asscher van Sociale Zaken (SZW) waarin dit wordt geregeld. 

Tewerkstellingsvergunningen worden voortaan nog voor een jaar toegekend. Bij verlenging van de werkzaamheden moet een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

Verder verplicht de wet werkgevers om marktconform loon te betalen als zij een tewerkstellingsvergunning willen krijgen en minimaal het voltijds minimumloon. Dit geldt ook als de werknemer in deeltijd werkt. Een tewerkstellingsvergunning kan worden geweigerd als de werkgever in het verleden veroordeeld is voor een arbeid gerelateerd delict, zoals de overtreding van de Arbo-wet. Als blijkt dat werkgevers in een sector te weinig naar Nederlandse werknemers of werknemers van binnen de EU zoeken, dan kan de minister van SZW voor die sector een vergunningstop opleggen.

Pas als de werknemer van buiten de EU vijf jaar in Nederland heeft gewerkt, mag hij zonder vergunning werken. Nu is dat na drie jaar het geval. Asscher stelt deze strengere eisen aan de toelating tot de Nederlandse arbeidsmarkt, omdat hij het onwenselijk vindt dat werknemers van buiten de EU worden aangenomen terwijl er in Nederland genoeg werkzoekenden zijn. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid