NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Strengere asbestwetgeving opnieuw uitgesteld

door: Gert van der Meulen
| Werkvoorbereiding Praktijk

Asbest

Hoewel afbouwbedrijven normaal gesproken zelf niet met asbest in de weer zijn, kunt u er - zonder het te weten - toch mee in aanraking komen. Denk daarbij aan renovatie van woningen van voor 1993. Tot die tijd werd asbest regelmatig in woningen gebruikt. Voor het verwijderen van asbest dient de opdrachtgever gespecialiseerde bedrijven in te schakelen.

Zelfs kleine beetjes asbest mogen niet verwijderd worden door andere bedrijven, dan die daarin gespecialiseerd zijn. Er staan hoge boetes op. Er is strenge wet- en regelgeving op dit gebied en dit zou per 1 juli 2013 nog strenger worden. De verscherping van de regelgeving was al verlegd naar 1 januari 2014, maar is nu opnieuw uitgesteld.

Verscherpte regelgeving uitgesteld

Een TNO-adviesrapport met technische vragen zal niet voor medio december 2013 klaar zijn. Daarom wordt de deadline van 1 januari 2014 niet gehaald. Dat zeggen asbestexperts volgens de Altijd Wat Monitor, het journalistieke onderzoeksprogramma van de NCRV.

De nieuwe blootstellingsnormen behoorden tot de belangrijkste aanbevelingen in een rapport van de Gezondheidsraad uit 2010. In dat rapport werd geconcludeerd dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan asbestverwijdering, omdat de risico's groter zijn dan tot dan toe werd aangenomen.

Een aanscherping van de asbestwetgeving zou al per 1 juli 2013 ingevoerd moeten zijn, maar minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besloot de invoering uit te stellen, omdat er nog vragen waren over de invoering van de nieuwe blootstellingsnormen.

Overtreden regels

In Nederland overlijden jaarlijks tussen de 900 en 1.300 mensen als gevolg van het inademen van asbestvezels in het verleden, meldt het NCRV-programma. Asschers eigen Inspectie SZW bracht in juli van dit jaar een kritisch rapport uit over de asbestsaneringsbranche. Daarin staat dat de wet- en regelgeving door zowel legale, gecertificeerde als malafide asbestsaneringsbedrijven wordt overtreden. Dat de regels kunnen worden overtreden, komt omdat het toezicht op de handhaving van wet- en regelgeving gebrekkig is, zo stelt het rapport.

Overtreed geen regels!

Tot de strengere regelgeving wordt ingevoerd, gelden natuurlijk wel de huidige regels. Dit betekent dat zodra u aan de slag gaat in woningen die voor 1993 gebouwd zijn, u zich er van moet overtuigen dat er geen asbest in de woning aanwezig is. Doet u dit niet en u denkt dat u een klein stukje zelf wel kunt verwijderen (of u weet niet eens dat hetgeen u verwijdert asbesthoudend materiaal is!), dan kan dat u zowel gezondheid technisch als financieel gezien duur komen te staan. Niet doen dus!

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid