NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Silberling: een bijzondere collectie (giet)mallen

door: Erica van Aken
| Praktijk

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw tot in het tweede kwart van de 20ste eeuw was de firma Silberling & Co één van de grootste aanbieders van ornamenten in Nederland. Op industriële schaal werden mallen vervaardigd en op bestelling afgegoten en ter plaatse bezorgd.

Met de snel toenemende bouwproductie in de tweede helft van de 19e eeuw nam ook de behoefte aan ornamenten, lijstwerk en andere versieringen voor in het interieur toe. Gestukadoorde plafonds moesten naar de gangbare opvattingen uit die tijd voorzien zijn van lijstwerk en ornamenten. Voor de stukadoor was het makkelijker de ornamentiek uit deze collectie te putten dan alles zelf ter plaatse te boetseren. Deze werkwijze, die op grote schaal is toegepast, levert vandaag de dag een prachtig beeld op in de interieurs die in die lange periode zijn verrijkt met deze stucornamentiek. De collectie van Silberling was zo groot dat in de meeste stijlen voldoende keus was. Ook de toen nog eigentijdse stijlen zoals Art-Deco en Jugendstil waren voorradig.

Om dit product te verkopen werden catalogusbladen gemaakt. Juist deze catalogusbladen maakten de Silberling collectie tot op de dag van vandaag onder stukadoors bekend. Alle bekende catalogusbladen zijn door het Neerlandsch Stucgilde bijeen gebracht en opnieuw uitgegeven in het boekwerk ‘de Silberlingcollectie’.

Het is nu ook mogelijk originele en beschadigde Silberling-plafonds weer aan te helen. Door de originele mal af te gieten, is het mogelijk om het nieuw vervaardigde gietstuk op de ontbrekende plaats in het stucplafond weer aan te brengen. Op deze wijze probeert het Neerlandsch Stucgilde de collectie Silberling levend te houden. Mocht u zelf informatie hebben over een Silberling-plafond of elementen uit de collectie, dan stelt het Neerlandsch Stucgilde het zeer op prijs wanneer u dit via het e-mailadres info@stucgilde.nl kenbaar maakt.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid