NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Scan biedt bedrijven inzicht in privacy risico’s

door: Gert van der Meulen
| Praktijk

Voor steeds meer bedrijven is het gebruik van persoonsgegevens dagelijkse kost. Welke impact dit heeft op het bedrijf en zijn klanten is soms niet goed in te schatten, zeker omdat ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen. MKB-Nederland en VNO-NCW willen bedrijven beter bewust maken van de invloed die het werken met persoonsgegevens heeft op de privacy. De ondernemersorganisaties hebben daartoe de Privacy Quick Scan ontwikkeld.

Quickscan

De online scan geeft snel inzicht in de risico's voor hun klanten. Tegelijkertijd biedt het instrument handvatten om die risico's aan te pakken. De scan bevat een aantal vragen, die iedere ondernemer zich zou moeten stellen als hij met privacygevoelige gegevens te maken heeft.

De Privacy Quick Scan bevat in totaal veertien vragen, onder andere over het doel van de gegevensverwerking, de soort en hoeveelheid gegevens en over de gevolgen van verkeerd gebruik van data. Samen leveren de antwoorden een inschatting van risico's op; niet alleen de risico's voor klant of werknemer, maar ook voor het bedrijf zelf. Van Straalen (MKB-Nederland): "Want als je iets doet wat voor je klanten niet goed voelt - ook al voldoe je aan de Privacywet - dan stappen ze zo over naar een ander."

Volgens Jitty van Doodewaerd van de branchevereniging voor marketing DDMA is het mooi dat deze scan niet checkt of aan de abstracte wet wordt voldaan, maar juist aansluit bij de realiteit van het bedrijf en zijn klanten. Van Straalen: "Het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk als vanzelfsprekend toegenomen en het einde van de groei is nog lang niet bereikt. Juist gezien die snelle ontwikkelingen moet je als bedrijf goed weten wat je doet en je bewust zijn van de verantwoordelijkheden en de risico's die dat met zich meebrengt. We kennen allemaal de voorbeelden van hoe het mis kan gaan als je onbedoeld voorbij gaat aan de gevoeligheden die hiermee samenhangen."

De Privacy Quick Scan is te vinden via de websites www.mkb.nl/pqs en www.vnoncw.nl.

Bron: VNO-NCW

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid