NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Rondje rond de kerk

door: Peter Schoonderwoerd
| Management

NOA Verzekeringsdienst

Bij het horen van deze uitspraak zullen velen van u direct de link leggen met de wielercriteriums na de Tour. Daarbij is voor de renners nog een aardig zakcentje te verdienen. Een rondje rond uw bedrijfspand of woonhuis door u zelf kan ook wat opleveren. 

Bij de verzekering van uw pand is het van groot belang de juiste waarde te verzekeren. Verzekeraars gaan uit van de herbouwwaarde. Dit staat gelijk aan het bedrag dat benodigd is voor herbouw van het gebouw - met dezelfde bestemming en naar constructie en indeling gelijkwaardig - onmiddellijk na de gebeurtenis.

Herbouwwaarde nog hoog genoeg?

Door de ontwikkelingen in de markt is het advies om nog eens goed na te gaan of de herbouwwaarde, zoals aangegeven binnen uw polis, nog wel hoog genoeg is. Dit om bij een calamiteit onderverzekering te voorkomen. Een waardebepaling respectievelijk taxatie kan uitkomst bieden. Veel verzekeraars bieden deze overigens vandaag de dag kosteloos aan. Neem contact op met uw tussenpersoon of ons kantoor en wij maken dit inzichtelijk voor u.

Asbestdaken verwijderen

Mocht uw pand voorzien zijn van asbestdaken dan willen wij u wijzen op een maatregel die door de overheid is genomen: vanaf 1 januari 2024 zijn asbestdaken in Nederland namelijk verboden. Dit betekent dat de eigenaar van een pand met een asbesthoudend dak dit dak vóór 2024 moet laten verwijderen en vervangen door een niet-asbesthoudend dak. Op grond van deze maatregel hebben verzekeraars inmiddels ook actie ondernomen in die zin dat er een gewijzigde waarderingsgrondslag van kracht is bij schade aan asbesthoudende dakbedekking of gevelbekleding. Overigens biedt de overheid wel een subsidieregeling waarvan gebruik gemaakt kan worden. Deze regeling stimuleert de versnelde verwijdering. Maar let op deze heeft wel een tijdelijk karakter tot 2020. Wacht dus niet te lang met de aanvraag. 

Energiebesparing

Mede dankzij reclamespotjes is er ook weer aandacht voor zonnepanelen. Energiebesparing, btw-teruggave en eventuele subsidie zijn mooie financiële voordelen en vaak gaat de waarde van uw pand omhoog. Neem dit mee in de bepaling van de herbouwwaarde en ga na of uw verzekering op dit moment dekking verleent of dat dit separaat nog even aangetekend dient te worden. 

Bestemming van belang

Tenslotte is ook de bestemming van belang om dit op een juiste wijze te laten aantekenen binnen een verzekering. Indien u uw pand bijvoorbeeld verhuurt aan studenten of arbeidsmigranten zullen verzekeraars hiervan in kennis moeten worden gesteld. Verzekeraars kunnen u dan laten weten op welke wijze zij de verzekering willen aangaan/continueren. Ga er zeker niet van uit dat er automatisch dekking is bij dit soort situaties. En wat dacht u van leegstand? Het is verstandig om hier melding van te maken.

U ziet, een rondje rond uw bedrijfspand of woonhuis geeft altijd weer wat aandachtspunten. Wilt u dat wij, ten aanzien van uw verzekering of verzekeringsportefeuille, een rondje in verzekeringsland maken laat het ons weten.      

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid