NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Roaming: mobiele kosten in het buitenland

door: Frans van Dijk
| Management

Websites bezoeken, mail verzenden en ontvangen: veel smartphones doen het automatisch. U zult niet de eerste zijn, die na een fijne vakantie een onaangename verrassing krijgt als de nota van uw mobiele provider in de brievenbus valt. Hoe duur is roaming en hoe houdt u de kosten in de hand?

Het gebeurt de besten: een duizelingwekkende factuur van honderden euro's bij de post, vanwege mobiel internetten in het buitenland. Pas op, de kosten voor roaming - mobiel internetten in het buitenland - kunnen snel oplopen! Zorg dat u weet wat het tarief is, hoe u de kosten kunt beperken, of schakel op uw smartphone roaming uit als u de grens over rijdt.

Binnen de EU zijn afspraken gemaakt over de maximale tarieven voor mobiel internetten, maar het blijft kostbaar. De data die u in het buitenland verbruikt, vallen namelijk sowieso buiten uw bundel. Binnen de EU levert dat gelukkig niet zomaar een factuur van duizenden euro's op: uw provider mag € 59,50 in rekening brengen en moet daarna uw internet afsluiten, tenzij u aangeeft meer te willen gebruiken. Buiten de EU lopen de kosten wél erg snel op. Zo betaalt u volgens Telecomvergelijker.nl € 5,- tot € 15,- per MB voor mobiel internetten in het buitenland. De precieze tarieven zijn afhankelijk van uw provider en het land waar u zich bevindt.

Tips om de kosten te beperken:

  1. Zet (data)roaming uit. Uw telefoon schakelt uw internetverbinding dan automatisch uit als u op een buitenlands netwerk ingeschakeld bent.
  2. Zet automatische updates van uw apps uit.
  3. Mijd dataslurpers als video en audio. Bewaar die voor als u weer thuis bent, of voor een locatie waar wifi is.
  4. Installeer die handige routeplanner-app of leuke-dingen-in-Parijs app van tevoren. Een app installeren op uw vakantieadres zal een dure app worden.
  5. Installeer een app zoals Onavo op je smartphone. Deze app filtert op subtiele manier uw data en zorgt dat alle onnodige rommel, zoals overbodige plaatjes en e-mailhandtekeningen, weggelaten worden.
  6. Bekijk van webpagina's niet de standaardversie maar de mobiele versie.
  7. Werk zoveel mogelijk via Wifi-punten. Dat kan op steeds meer plekken. Een uur werken kost u op die manier niet meer dan een kop koffie of een biertje.
  8. Informeer bij uw provider naar speciale buitenland-abonnementen en voordeelbundels.
  9. Koop in het land van bestemming een simkaart. Lokaal internetten is veel goedkoper dan via de Nederlandse provider.

Bron: MKB-servicedesk

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid