NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Richtlijn voor het aanbrengen van glad of gespaand decoratief stukadoorswerk

door: Erica van Aken
| Techniek

Richtlijn Decoratief Stucwerk In Natte Ruimteskopie

Badkamerwanden, wastafelunits en aanrechtbladen kunnen decoratief worden afgewerkt met een waterdichte, gladde en harde gestukadoorde pleister. De mogelijkheden om ondergronden en oppervlakken in welke vorm, kleur of toepassingswijze technisch en esthetisch met dit type stucmaterialen af te werken, zijn vrijwel onuitputtelijk. 

Echter, zoals vrijwel iedere afwerking in een woning heeft ook een decoratieve gestukadoorde afwerking in een natte ruimte onderhoud nodig. Dit onderhoud is van wezenlijk belang om de esthetische en technische duurzaamheid te continueren. De kwaliteit van dit type gestukadoorde afwerking kan door invloeden vanuit de ondergrond negatief worden belast. Er is daarom een richtlijn uitgebracht als hulpmiddel om verwerkers c.q. stukadoors- en afbouwbedrijven, opdrachtgevers, architecten, aannemingsbedrijven en installateurs te adviseren over hoe zij de ondergrond constructie dienen voor te bereiden voor de decoratieve gestukadoorde afwerking.

De richtlijn 1.12 van TBA gaat in op te stellen eisen aan de ondergrond, de afdichting tussen overgangen in ondergronden, de wijze waarop leidingwerk dient te worden aangebracht en afgewerkt en de wijze waarop het decoratieve stukadoorswerk behoort te worden gerealiseerd.

Download de TBA-richtlijn 1.12: decoratief stucwerk in natte ruimten.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid