NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Regeldruk nauwelijks gedaald

door: Gert van der Meulen
| Werkvoorbereiding

Ondanks initiatieven van het kabinet merken kleine ondernemers weinig van verminderde regeldruk. Dit is niet alleen hun beleving maar ook feitelijk juist, ondanks de ambitieuze doelstellingen van verschillende kabinetten om de regeldruk sterk te verminderen.

Regeldruk

Ondernemers hebben de regeldruk in zeven jaar met slechts 3 procent zien dalen. Dat blijkt uit onderzoek van regeldrukwaakhond Actal.

Het onderzoek laat zien dat de regeldruk vooral groot is bij een besloten vennootschap. De ondernemer is dan vennootschapsbelastingplichtig en moet zijn jaarrekening bij de Kamer van Koophandel deponeren. Dit soort verplichtingen drukken vooral zwaar op micro-ondernemers met minder dan tien medewerkers. Jan ten Hoopen, collegevoorzitter van Actal: "Het kabinet moet dit heel goed uitzoeken, om het probleem bij de wortel aan te pakken. Het is de hoogste tijd om de regeldruk voor kleine ondernemers daadwerkelijk en aanzienlijk te verminderen."

Actal adviseert om het 'Think Small First'-principe te hanteren bij nieuwe wet- en regelgeving. Daarbij worden regels en procedures aangepast of uitgedacht in functie van kleine bedrijven en niet van grote concerns.

Bron: VNO-NCW

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid