NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Rapportage arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie

door: Webbeheer
| Personeel

Om aan de toekomstige vraag naar (af)bouwwerkzaamheden te kunnen voldoen, is het noodzakelijk dat de dalende instroom van jongeren in afbouwopleidingen wordt tegengehouden. Ook zullen gediplomeerde leerlingen zich met hun vakmanschap moeten onderscheiden. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de Rapportage Arbeidsmarkt- en onderwijsinformatie Sector Afbouw 2014. Het rapport is sinds 1 september beschikbaar.

Het aantal leerlingen dat een opleiding volgt in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl, ofwel werken en leren) daalde de afgelopen twee schooljaren steeds met 21 procent. Daar staat tegenover dat het aantal leerlingen in de beroepsopleidende leerweg (bol, ofwel dagonderwijs met een stageperiode) voor de niveau 2-opleiding Stukadoor het afgelopen schooljaar met 5 procent steeg. Omdat per saldo het aantal toekomstig gediplomeerden zal dalen, heeft de afbouwsector komende jaren minder nieuwe vakmensen.

Op korte termijn zijn de vooruitzichten voor gediplomeerde leerlingen in de sector Afbouw niet gunstig. In 2014 zal de werkgelegenheid nog iets teruglopen. Dat betekent dat leerlingen in sommige gevallen moeite kunnen hebben om in de sector te blijven werken. Savantis verwacht wel dat een groot deel van de leerlingen na afronding van hun opleiding kan blijven werken bij hun werkgever.

Het volledige onderzoeksrapport telt 24 pagina’s en is geïllustreerd met veel informatieve grafieken. Het beschrijft eerst de meest recente ontwikkelingen rond leerlingenaantallen in het mbo-onderwijs. Vervolgens komen de bedrijvigheid, de werkgelegenheid en de vooruitzichten aan de orde. Tot slot schetst het de beschikbaarheid van opleidingsplaatsen en het arbeidsmarktperspectief van gediplomeerde leerlingen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid