NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Raapmortel met intelligente technologie

door: Jolanda Reede
| Techniek

Raapmortel Mepplusit

De MEP+-it van Strikocem heeft volgens ons begunstigend lid Strikolith bijzondere eigenschappen die vooral bij buitentoepassing bijzonder goed tot zijn recht komen. Strikocem MEP+-it is een soepele raapmortel met een gestuurde afbindtechnologie. De pleister kan eenvoudig handmatig of machinaal worden aangebracht. 

Door de unieke technologie kan de relatief verse pleister, ongeacht laagdikte, ondergrond en omgevingstemperatuur, na ongeveer twee uur verder bewerkt worden. Lange wachttijden behoren daarmee tot het verleden. 

Daarnaast heeft de MEP+-it een groot aandeel lichte vulstoffen. Door de toevoeging van deze lichte vulstoffen wordt de E-module sterk gereduceerd en de spanning, die normaal gesproken tijdens de droging en verharding van de pleister optreedt, wordt sterk verminderd. Na verharding is MEP+-it waterdampdoorlatend en anderzijds waterkerend. 

Bij buitentoepassing is een minimale laagdikte van 15 mm een must, terwijl in de kuststrook op voorspraak van de nieuwe Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) 3924 een laagdikte van minimaal 20 mm is voorgeschreven.

Indien de Strikocem MEP+-it als schuurwerk moet worden opgeleverd, kan de (verse) pleisterlaag worden overgepleisterd en dicht geschuurd. Hierdoor ontstaat een bijzonder mooi en egaal schuurbeeld. 

Ook tijdens het aanbrengen van schiftingen, een bijzondere techniek in vers pleisterwerk, ervaart de vakman voordelen van de gestuurde afbindtechnologie. Voor een duurzaam eindresultaat wordt aanbevolen om de Strikocem MEP+-it altijd af te werken met de vuilafstotende en onderhoudsvriendelijke Strikolith Peents Pearlcoat.

Dat dit type pleister niet beneden het maaiveld mag worden aangebracht, zal duidelijk zijn. Daarover wordt in de NPR 3924 voldoende uitleg gegeven en daarvoor zijn de laatste jaren de nodige richtlijnen uitgebracht. Gelukkig heeft de Nederlandse stukadoor zijn weg weten te vinden en is het stukadoren van gevels en tuinmuren bijna dagelijkse kost geworden. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid