NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Quotumwet mogelijk in 2016 al in werking

door: Gert van der Meulen
| Personeel

De Eerste Kamer heeft op 31 maart het wetsvoorstel banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten aangenomen. Deze Quotumwet moet ondernemers stimuleren om meer arbeidsbeperkten in dienst te nemen.

Quotum

De Quotumwet is een initiatief van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en moet een stok achter de deur zijn voor ondernemers om de Participatiewet na te leven. Volgens de Participatiewet moet het Nederlandse bedrijfsleven 100.000 arbeidsplaatsen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid zal ook nog voor 25.000 werkplekken zorgen.

Boeteregeling

De 125.000 arbeidsplekken hoeven niet direct te worden ingevuld. Dit kan geleidelijk gebeuren. Maar in 2016 zal het kabinet controleren of de afgesproken aantallen over 2015 zijn gehaald. Lukt dit niet, dan zal de Quotumwet in werking treden en kunnen ondernemers vanaf 2017 een boete krijgen van € 5.000,- voor elke niet-ingevulde werkplek.

Het uiteindelijke doel van de Participatiewet is dat 5 procent van het totale personeelsbestand binnen bedrijven met meer dan 25 medewerkers bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid