NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Plus Delta Methode

door: Erica van Aken
| Management

 Plus Delta Methode

Door middel van de plus delta methode kunt u simpel en doeltreffend processen verbeteren. Bij deze methode worden zowel de zaken benoemd die goed gingen, als aandachtspunten die verbeterd kunnen worden. 

De plus delta methode kan voor de bedrijfsvoering als geheel, of voor een afzonderlijk project worden toegepast. De aanpak leidt tot:

  • Kostenreductie
  • Doorlooptijdverkorting
  • Kwaliteitsverbetering
  • Verminderen van werkdruk
  • Verhoogde klanttevredenheid
  • Verhoogde medewerker tevredenheid

Eigen expertise

Het mooie van de plus delta methode is dat u resultaten behaalt, doordat  investeert in - en gebruik gemaakt van - de kennis en kunde van uw eigen mensen.

Hoe werkt de plusdelta methode

In principe evalueert u een project, procedure, of proef door er op terug te kijken en vooruit te denken hoe het anders zou kunnen. U benoemt een pluspunt en ook een delta: het wiskundige symbool voor verandering. 

Voorbeeld

Een willekeurig bouwproject X evalueert u als volgt:

+ binnen gestelde termijn opgeleverd

^ taken beter verdelen over teamgenoten

^ opleverpunten zien te voorkomen 

+ aanlevering producten van diverse toeleveranciers op tijd en op juiste plaats

+ betrokkenheid van de mensen

^ communicatie bij overdrachtspunten

Waarom plussen en veranderingen benoemen

Als we terugkijken naar negatieve dingen – dus alleen de zaken of dingen die fout zijn gegaan - zijn we geneigd om met een negatieve nasmaak af te sluiten. Wanneer we onszelf dingen herinneren die goed zijn gegaan, zijn we meer geneigd om optimistisch af te sluiten. 

Praktische tip

Voor het evalueren van een project, een gebeurtenis of een tijdspanne, noteert u daarom met het team alle ‘plussen’. Schrijf in korte termen op welke dingen goed zijn gegaan. Er is geen noodzaak om er een kolom naast te maken met alle ‘fouten’. Door aspecten te benoemen als delta, het symbool voor verandering, benoemt u gezamenlijk verbeterpunten. Dit zijn dingen die u zou veranderen als u hetzelfde project over zou kunnen doen. Of benoem aandachtspunten die u van plan bent om in de nabije toekomst te verbeteren. Deze methode helpt u echt om kijkend naar het verleden te leren van fouten en bij te dragen aan optimisme naar de toekomst. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid