NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Pensioenleeftijd in 2023 vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden

door: Frank Rohof
| Management

Pensioenleeftijd

De AOW-leeftijd gaat in 2023 niet omhoog. Dat heeft de ministerraad op 3 november besloten, op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De leeftijd blijft in 2023 67 jaar en drie maanden, net als in 2022. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de AOW-leeftijd niet omhoog gaat.

Het kabinet heeft in 2012 besloten de AOW-leeftijd in etappes te verhogen om de oudedagsvoorziening ook in de toekomst betaalbaar te houden. In 2018 wordt de AOW-leeftijd 66 jaar. In 2019, 2020 en 2021 komen daar elk jaar vier maanden bij. In 2021 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Die is vorig jaar oktober vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. En dat blijft ook in 2023 zo. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft op basis van nieuwe cijfers geconstateerd dat de levensverwachting minder snel gestegen is dan in voorgaande jaren.

Geleidelijke verhoging van AOW-leeftijd

Elk jaar wordt gekeken of de AOW-leeftijd moet worden verhoogd op basis van de levensverwachting. Dat moet vijf jaar van tevoren worden gemeld om mensen tijdig hierover te informeren. Dan hebben ze tijd om zelf aanvullende maatregelen te nemen, zoals bijvoorbeeld extra sparen voor hun (aanvullend) pensioen of om nu alvast een extra verzekering af te sluiten als ze toch eerder willen stoppen met werken.

Rekentool ingangsdatum AOW

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), de instantie die de AOW-uitkeringen verzorgt, heeft op haar site een handige rekentool na invoering van een geboortedatum berekent het programma het moment waarop iemand voor het eerst AOW krijgt. 

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid