NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Pas op voor e-mail nep-provider

door: Webbeheer
| Administratie

Fraudeurs doen zich nu ook voor als providers! Grote en bekende bedrijven als KPN, Vodafone en T-Mobile zijn de dupe van criminelen die e-mails versturen namens de providers. Sommige berichten lijken verdacht veel op elkaar.

De ontvangers wordt meegedeeld dat zo snel mogelijk een rekening moet worden betaald. De fraudeurs achter de e-mail van KPN stellen dat de ontvanger nog € 78,- schuldig is. Bij Vodafone gaat het, net als bij T-Mobile, om een bedrag van € 52,50.

Dringend advies: reageer niet op dergelijke mails en klik zeker niet op de links in de berichten!

Fraude op termijn...

Er zijn hele geduldige criminelen die computers weten te besmetten via mails die zo opgesteld zijn dat ontvangers toch – ondanks alle waarschuwingen – op de link klikken. Dreigen met incasso, de belastingdienst of – zoals hierboven genoemd – een bekend bedrijf imiteren zorgt voor besmettingen die zich zo diep in het systeem nestelen dat ze vrijwel niet worden opgemerkt. Het doel kan zijn om de gegevens af te tappen, of om na een bepaalde tijd, als voldoende computers besmet zijn, geld weg te gaan sluizen. Wie ooit een link heeft aangeklikt in een dergelijke dubieuze mail kan beter het zekere voor het onzekere nemen en de systemen grondig laten controleren.

Op de website van MKB Nederland wordt een voorbeeld van een “factuurherinnering” (de hyperlinks zijn uit veiligheidsoverwegingen verwijderd). Wie een dergelijke mail ontvangt en er op gaat staan (zonder te klikken!) ziet een vreemde wirwar van cijfers en letters die er op duiden dat het geen gewone Vodafone-link is!

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid