NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Pas op: struikel- of valpartij

door: Webbeheer
| Praktijk

Struikelen

Het blijft oppassen geblazen: een rommelige werkvloer of slecht schoeisel. Maar liefst 44 procent van de medewerkers op de werkvloer in een fabriek, werkplaats of buitenlocatie geeft aan weleens een struikel- of valpartij te hebben meegemaakt. 24 procent maakte soms een misstap.

Uit recent onderzoek van groothandel Manutan blijkt dat struikelen of uitglijden bovenin de top 5 staat van meest voorkomende ongevallen op de werkvloer. Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan pleit voor meer aandacht voor eEen schone, overzichtelijke werkvloer en. “En anderzijds is het juist toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen, van veiligheidskleding tot val- en gehoorbescherming, blijft heel belangrijk.”

Struikelen“Het lijkt  zoiets onschuldig, want doorgaans s,” stelt Van Dijk, ”Je struikelt, sta jeat op en ga jeat weer door. Toch blijft het daar niet altijd bij. Soms ontstaat letsel aan spieren of pezen, of zelfs een botbreuk. En erger nog, iemand komt verkeerd op zijn of haar hoofd terecht terwijl er geen veiligheidshelm gedragen werd. Verzuim van enkele dagen tot zelfs enkele weken kan het gevolg zijn. Heel vervelend voor het slachtoffer én de werkgever.”

Manutan levert meer dan 12.500 producten die de veiligheid in fabriek, werkplaats, buitenlocatie en kantoor bevorderen. Uit het onderzoek van de groothandel kwamomt ook naar voren dat veiligheidsmiddelen in 35 procent van de gevallen niet altijd aanwezig zijn. “Dat is een hoog percentage,”zegt Van Dijk, “blijkbaar wordt veiligheid nog niet overal even serieus genomen.”Om de veiligheid op de bouwplaats te borgen, blijft het goed om bij tijd en wijlen stil te staan bij de risico’s en waar nodig meteen maatregelen te treffen. Voor aanvang van de werkzaamheden is het daarom verstandig de begaanbaarheid en veiligheid van de werkvloer te checken. Hiervoor is zelfs een handige checklist. 

bron: www.bouwenwonen.net

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid