NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Ouderdomsverklaring bij 6% btw niet meer verplicht

door: Erica van Aken
| Administratie

 

Ouderdomsverklaring

De Belastingdienst gaat er vanuit dat stukadoorswerkzaamheden aan woonhuizen ouder dan twee jaar in de regel onder het lage btw-tarief van 6% vallen. Alleen bij nieuwbouwwoningen en in uitzonderlijke gevallen geldt het hoge tarief van 21% btw. Concreet betekent dit dat u bij particulier stukadoorwerk geen ouderdomsverklaring hoeft te laten ondertekenen door de opdrachtgever. Dat scheelt een heleboel administratieve rompslomp.  

Dringend advies 

Als stukadoorondernemer blijft u eindverantwoordelijk voor de toepassing van het juiste btw-tarief. In 98% van de woonhuizen zal dat het lage tarief zijn. Maar voor woonhuizen die jonger zijn dan twee jaar bent u uiteraard verplicht om het hoge tarief van 21% toe te passen. U dient bij de opdrachtgever na te gaan of de woning jonger of ouder is dan twee jaar. Is een woning net nieuw opgeleverd, dan is het duidelijk dat u 21% btw moet factureren. Maar het kan ook zijn dat u twijfelt. Als u twijfelt, dan adviseren wij u dringend om de opdrachtgever een ouderdomsverklaring te laten ondertekenen. Indien de opdrachtgever dat niet wenst te doen, communiceer dan dat u verantwoordelijk bent voor toepassing van het juiste btw-tarief en zodoende het hoge tarief van 21% in rekening moet brengen. 

Conclusie

Sinds 2009 mag het lage tarief worden toegepast op stukadoorswerk aan woonhuizen die ouder zijn dan twee jaar. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om 98% van de totale woningvoorraad. Met andere woorden: vrijwel alle door u te stukadoren woonhuizen zijn ouder dan twee jaar. Het uitgangspunt is daarom: 6% is de regel, 21% de uitzondering. Bij twijfel over de leeftijd van de woning, laat u de opdrachtgever een ouderdomsverklaring ondertekenen. Download een voorbeeld van de ouderdomsverklaring in de rechterkolom.

Let op

Er zijn ook nog tijdelijke btw-verlagingen voor renovatiewerk en isolatie van woningen. Particuliere huizenbezitters - en ook aannemers - zien door de bomen het bos niet meer. Informeer uw klanten daarom correct over de diverse regelingen en of de permanente of tijdelijke btw-regel van toepassing is. U kunt gebruik maken van ons infoblad over de lage btw-regelingen.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid