NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Ouderdomsverklaring bij lage btw niet meer verplicht

door: Erica van Aken
| Administratie

 

Ouderdomsverklaring

De Belastingdienst gaat er vanuit dat stukadoorswerkzaamheden aan woonhuizen ouder dan twee jaar in de regel onder het lage btw-tarief vallen. Alleen bij nieuwbouwwoningen en in uitzonderlijke gevallen geldt het hoge btw tarief. Concreet betekent dit dat u bij particulier stukadoorwerk geen ouderdomsverklaring hoeft te laten ondertekenen door de opdrachtgever. Dat scheelt een heleboel administratieve rompslomp.  

Dringend advies 

Als stukadoorondernemer blijft u eindverantwoordelijk voor de toepassing van het juiste btw-tarief. In 98% van de woonhuizen zal dat het lage tarief zijn. Maar voor woonhuizen die jonger zijn dan twee jaar bent u uiteraard verplicht om het hoge tarief van 21% toe te passen. U dient bij de opdrachtgever na te gaan of de woning jonger of ouder is dan twee jaar. Is een woning net nieuw opgeleverd, dan is het duidelijk dat u 21% btw moet factureren. Maar het kan ook zijn dat u twijfelt. Als u twijfelt, dan adviseren wij u dringend om de opdrachtgever een ouderdomsverklaring te laten ondertekenen. Indien de opdrachtgever dat niet wenst te doen, communiceer dan dat u verantwoordelijk bent voor toepassing van het juiste btw-tarief en zodoende het hoge tarief van 21% in rekening moet brengen. 

Conclusie

Sinds 2009 mag het lage tarief worden toegepast op stukadoorswerk aan woonhuizen die ouder zijn dan twee jaar. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om 98% van de totale woningvoorraad. Met andere woorden: vrijwel alle door u te stukadoren woonhuizen zijn ouder dan twee jaar. Bij twijfel over de leeftijd van de woning, laat u de opdrachtgever een ouderdomsverklaring ondertekenen. Download een voorbeeld van de ouderdomsverklaring in de rechterkolom.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid