NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Opschorting handhaving DBA verlengd

door: Gert van der Meulen
| Administratie Management

Wet DBA

Vorige week maakte staatssecretaris Wiebes bekend dat hij de opschorting van de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) heeft verlengd tot in ieder geval 1 juli 2018. Goedwillende opdrachtgevers en opdrachtnemers krijgen tot die tijd geen boetes of naheffingen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. 

Sinds de start van de Wet DBA werd duidelijk dat de bestaande arbeidswetgeving niet meer past bij de huidige praktijk voor opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het kabinet onderzocht daarom of de arbeidswetgeving herijkt kon worden. De handhaving van de wet DBA  was daarom opgeschort tot in elk geval 1 januari 2018. Inmiddels zijn de resultaten van dit ambtelijk onderzoek bekend en worden deze meegenomen in het formatieproces. Het is aan het nieuwe kabinet om daar keuzes in te maken. In ieder geval moeten opdrachtgevers en opdrachtnemers voldoende tijd krijgen om hun werkwijze zo nodig aan te passen. Daarom schort staatssecretaris Wiebes de handhaving op tot ten minste 1 juli 2018. 

Werken met modelovereenkomsten

Opdrachtgevers en -nemers kunnen in de tussentijd gewoon gebruik blijven maken van bestaande modelovereenkomsten. Dat geldt dus ook voor de modelovereenkomst voor de Afbouw. Wij adviseren u vooralsnog hier gewoon mee te werken en deze toe te passen in die gevallen dat u werk uitbesteed aan ZZP-ers. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen rondom DBA op de voet en houden u op de hoogte.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid