NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Online RI&E tool: snel, makkelijk én gratis

door: Gert van der Meulen
| Personeel Management

De Arbowet eist van werkgevers dat zij een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opstellen. Om eenvoudiger aan deze wettelijke verplichting te voldoen, is er nu een online RI&E Bouwnijverheid (3.0). Het is een kant-en-klare oplossing voor een gedegen arbobeleid en daarnaast te werken aan gezonde werknemers en veilige arbeidsplaatsen. Het gebruik van de online RI&E Bouwnijverheid is geheel gratis.

NOA Webtv video: Nieuwe RI&E 3.0

De RI&E geldt in de praktijk als belangrijke eerste aanzet voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Bovendien is het hebben van een actuele RI&E een wettelijke verplichting. Als bij een controle blijkt dat u geen RI&E voor uw bedrijf kunt overeggen, legt de Inspectiedienst van het Ministerie SZW u een boete van € 3000,- op. 

Wat kunt u met de RI&E 3.0 

Er is nu een online applicatie , waarmee u kunt bepalen of de dagelijkse arbeid gevaar of gezondheidsschade kan veroorzaken. De RI&E geeft naast inzicht in de risico’s ook passendemaatregelen om arbeidsongevallen, beroepsziekten en ziekteverzuim te voorkomen. De online tool begeleidt werkgevers stap voor stap bij het opstellen van het verplichte document. Als gebruiker bepaalt u zelfstandig middels de uitgebreide beroepenlijst alle voorkomende functies in het bedrijf, selecteert u de risico’s en transporteert u de noodzakelijke maatregelen naar het plan van aanpak. Een dashboard toont het actuele overzicht van de genomen maatregelen, de noodzakelijke acties en de gekozen termijnen. Nadert een termijn de einddatum, dan krijgt u hierover automatisch bericht. U kunt de RI&E ook printen, zodat deze tijdens inspecties direct kan worden overlegd.

Erkend online instrument

De RI&E Bouwnijverheid is ontwikkeld door Arbouw in opdracht van NOA, Bouwend Nederland, FNV en CNV Vakmensen. De RI&E is nu omgebouwd tot een online applicatie zodat organisaties eenvoudiger de arbeidsomstandigheden kunnen verbeteren en het werkgevers helpt om de kosten te reduceren. De RI&E Bouwnijverheid is door het Steunpunt RI&E aangewezen als erkend instrument. Hierdoor hoeven bedrijven met minder dan 26 werknemers die op deze wijze hun RI&E opstellen, deze niet te laten toetsen door een arbodienst/deskundige.

Ga direct naar de RI&E 3.0

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid