NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Offerte en levering moeten gelijk zijn

door: Gert van der Meulen
| Werkvoorbereiding Verkoop

Offerte en levering moeten gelijk zijn

Het secretariaat wordt regelmatig geconfronteerd met geschillen over de kwaliteit van aangebrachte dekvloeren. De geschillen gaan niet zo zeer over de feitelijk geleverde kwaliteit, maar vooral of de geleverde vloer voldoet aan de beloofde kwaliteit. Door in de offerte aan te geven waarvoor de vloer geschikt is, loopt u veel minder risico om met de klant in mogelijk dure discussies te komen.

Voor een eenvoudige vloer in een woonhuis wordt regelmatig een offerte voor een CW12 vloer aangeboden. Natuurlijk is het de vraag of in een woonhuis een dergelijke kwaliteit vloer nodig is. Maar bovenal komen er vragen van klanten, die graag bevestigd willen zien of de geoffreerde kwaliteit (ook al weten ze zelf niet wat het betekent) ook geleverd is. Dit betekent dat een onafhankelijke deskundige een test zal moeten uitvoeren om de kwaliteit aan te tonen. U loopt dan ook een groot risico dat de vloer mogelijk niet aan de eisen van de geoffreerde vloer voldoet. En zodoende een extra financiële schade met zich meebrengt, terwijl de vloer in de praktijk geen problemen op zal leveren.

Let op wat u offreert

Het is dus erg belangrijk dat u in de offertes en aanbiedingen duidelijk aangeeft wat u gaat leveren. Beloof daarbij geen zaken die u mogelijk niet kunt waarmaken. In het geval van bovenstaande vloer zou het beter zijn geweest om de opdrachtgever te vermelden dat de te leveren vloer geschikt is voor bewoning. Door in de offerte aan te geven waarvoor de vloer geschikt is en minder in te gaan op de exacte omschrijving van het product, loopt u veel minder risico om met de klant in mogelijk dure discussies te komen. Voor kunststofvloeren is er bijvoorbeeld een richtlijn waardoor de vloer objectief beoordeeld kan worden. Door hier in de offert naar te verwijzen en de richtlijn bij te voegen, geeft u uw klant correcte informatie..

Uiteraard geldt dit niet alleen voor het leggen van vloeren, maar ook voor het uitvoeren van stucwerk en plafond- en wandmontage. Hoewel vaak goed bedoeld, is het belangrijk dat u niet meer belooft dan u waar kunt maken. Anders kan het onnodig veel geld gaan kosten. Verwijs daarom naar de richtlijn die voor uw werk van toepassing is en voer uw werkzaamheden ook conform de beoordelingscriteria uit.

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid