NOA Menu

NOA Kenniscentrum

Nieuwe Wet Late Betalingen

door: Webbeheer
| Management

Nieuwe Wet Late Betalingen

Mkb-bedrijven en zelfstandig ondernemers zonder personeel kunnen zich sinds 1 juli 2017 beroepen op de nieuwe Wet Late betalingen. De overmatig late betaling van (grote) opdrachtgevers wordt hiermee tegengegaan.

In de praktijk misbruiken grote afnemers/opdrachtgevers hun sterke positie door bij leveranciers en dienstverleners in het mkb extreem lange betaaltermijnen af te dwingen. Betaaltermijnen van 90 tot 120 dagen zijn ‘heel normaal’. Maar de nieuwe wet beperkt betaaltermijnen tussen grote ondernemingen en mkb-ondernemers en zzp’ers op maximaal 60 dagen. 

30 dagen en 60 dagen

De norm in de wet blijft staan op 30 dagen. Overeenkomsten, waarbij grote bedrijven alsnog betaaltermijnen langer dan 60 dagen afsluiten, zijn wettelijk niet meer toegestaan en worden nietig verklaard. De betaaltermijn wordt dan van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Mocht de afnemer de factuur pas na 30 dagen betalen, is van rechtswege de wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.

Denk aan uw klantrelatie

Natuurlijk blijft het nog steeds belangrijk om de klantrelatie goed te houden. Toen we destijds het wetsvoorstel publiceerden, stuurden diverse ondernemers direct reacties: “60 dagen is nog steeds veel te lang” en “raak ik mijn klanten niet kwijt als ik ze hieraan hou?”. Misschien heeft u wat aan de tips die gegeven worden in het artikel op ons kenniscentrum: het sturen van een sommatiebrief of ingebrekestelling. In elk geval heeft u nu wettelijke gronden, op basis waarvan u opdrachtgevers (vriendelijk) kunt manen aan hun betalingsverplichting te voldoen.  

Inloggen


Lid worden?

Personen actief in de Nederlandse afbouw krijgen veel voordelen als lid van NOA.


Lees de voordelen en word lid